Skip to main content

Ιω. Σμυρλής: Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021 – Άγγιξαν τα 5 δισ.

«Τα θεμέλια που έχουμε θέσει εδώ και τρία χρόνια είναι ισχυρά και δεν κλονίζονται, παρά τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα» διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα παρατηρείται συνεχής ροής επενδύσεων, «γεγονός που μας γεμίζει με αισιοδοξία».

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist ο κ. Σμυρλής επισήμανε ότι η χώρα το 2021 άγγιξε τα 5 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, καταγράφοντας ρεκόρ μεγαλύτερης εισροής  από το 2002. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην αλματώδη, όπως την χαρακτήρισε, αύξηση των στρατηγικών επενδύσεων το διάστημα Ιουλίου 2019 – Οκτωβρίου 2021, με τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχεδία να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο Φεβρουαρίου 2015-Ιουλίου 2019, ανέρχονταν σε 1,3 δισ. ευρώ.

Οι προκλήσεις

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην εξαιρετικά απαιτητική και δύσκολη συγκυρία που διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η κρίση της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, την οποία -όπως είπε- η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως πρόκληση υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί σήμερα αξιόπιστο επενδυτικό πόλο και περιφερειακό hub σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ανέδειξε τον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας υπογραμμίζοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο Εξωτερικών και τα «εργαλεία» που παρέχονται στους εξαγωγείς, στοχεύουν στην ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν όχι μόνο να σταθούν, αλλά και να πρωταγωνιστήσουν στις διεθνείς αγορές.

Αύξηση 40% στις εξαγωγές το πρώτο επτάμηνο

«Το 2021 υπήρξε μία χρονιά-σταθμός για τις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ 40 δισ. εκατ. ευρώ, ποσοστό 22% του ΑΕΠ» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι «για το πρώτο επτάμηνο του 2022 βλέπουμε τις εξαγωγές μας να παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως σχεδόν του 40%, συγκρινόμενες με το ίδιο διάστημα για την περσινή χρονιά».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ