Skip to main content

ΗΠΑ: Η Γέλεν εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να μειωθεί ο πληθωρισμός, υπό προϋποθέσεις

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν συνεχίζει να βλέπει μια πορεία προς μείωση του πληθωρισμού χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας, παρόλο που η Federal Reserve διατηρεί μια επιθετική στρατηγική αύξησης επιτοκίων που θα μπορούσε να προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ύφεση.

Οι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα «πρέπει να μειώσουν την πίεση στην αγορά εργασίας, αλλά σίγουρα δεν θέλω να πω ότι το ποσοστό ανεργίας πρέπει να αυξηθεί» έως και 5%, είπε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το περιοδικό The Atlantic στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη.

Το σχόλιό της ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του πρώην υπουργού Οικονομικών Λάρι Σάμερς ότι η ανεργία θα έπρεπε να φτάσει στο 5% για τουλάχιστον έξι μήνες πριν ο πληθωρισμός υποχωρήσει κάτω από το 2,5%.

Σε ακόμη μια επιθετική αύξηση επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης, προχώρησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Στην απόφαση της Τετάρτης, εκτίμησε μάλιστα ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Όσο πιο επιθετική γίνεται στη νομισματική πολιτική της Fed τόσο εντείνεται η πίεση στην ΕΚΤ να ακολουθήσει, στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Και τούτο γιατί αν η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αφήσει την ψαλίδα στο κόστος δανεισμού να διευρυνθεί κι άλλο, θα δει το ευρώ να καταποντίζεται σε πρωτοφανή χαμηλά έναντι του αμερικανικού δολαρίου, που σήμερα κινείται σε υψηλά 20 ετών. 

naftemporiki.gr