Skip to main content

Χρηματιστήρια: Η ενεργειακή κρίση επιβαρύνει το κλίμα – Κοντά στις 830 μονάδες η Αθήνα

Υποχωρεί, μετά τη χθεσινή τεχνική αναλαμπή, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο -0,59% και τις 834 μονάδες, ακολουθώντας ουσιαστικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση να πληθαίνουν.

Πιέσεις ασκούνται στην Alpha Bank, που χάνει 1,34%, αλλά και στην Πειραιώς. Ήπια άνοδος για Εθνική και Eurobank. Στα μη τραπεζικά blue chips υποχωρούν άνω του 25 η Lamda και η ΔΕΗ. Άνοδος για Jumbo +0,40%, Τιτάν +0,40%.

Στην Ευρώπη, ο DAX υποχωρεί 1,81%. Ομοίως πιέσεις 1,36% δέχεται και ο γαλλικός CAC.

* Τον κώδωνα του κινδύνου για μία παγκόσμια ύφεση το 2023 κρούει η Παγκόσμια Τράπεζα, λόγω της δραστικής αύξησης του κόστους δανεισμού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.  Η Τράπεζα σημειώνει πως ήδη η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην πλέον απότομη επιβράδυνση από τη δεκαετία του 1970 και διαμορφώνεται σιγά – σιγά ένα περιβάλλον γενικευμένου στασιμοπληθωρισμού.

* Η στερλίνα υποχωρεί σε νέο χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου, κάτω από 1,14 δολάρια για πρώτη φορά από το 1985. Η λίρα Αγγλίας έχει υποχωρήσει κατακόρυφα έναντι του δολαρίου φέτος λόγω του συνδυασμού της ισχύος του δολαρίου και των προειδοποιήσεων ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιέλθει σε ύφεση.

* Το διετές γερμανικό ομόλογο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, συνεχίζοντας την άνοδο δύο μηνών λόγω των προσδοκιών για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

* Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το πρωί της Παρασκευής. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση 0,5% μετά από άνοδο 0,4% τον Ιούλιο. Ήταν ο πρώτος μήνας από τον Ιούλιο του 2021 που όλοι οι κύριοι τομείς, που καλύπτουν τα καταστήματα τροφίμων και μη, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα καύσιμα, υποχώρησαν.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά

naftemporiki.gr