Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ελεγχόμενες πιέσεις με την ενέργεια και τον αμερικανικό πληθωρισμό στο επίκεντρο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συγκράτησε τις πρωινές απώλειες και υποχωρεί 0,67% στις 835 μονάδες, έπειτα από το sell off που καταγράφηκε στη Wall Street το βράδυ της Τρίτης. Υποχωρούν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Στο ταμπλό στις τράπεζες τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Eurobank -2% και ακολουθούν  Alpha Bank -1,23%, Εθνική -0,8% και Πειραιώς, με ηπιότερες απώλειες 0,13%. Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά κινούνται ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν. Κέρδη 0,44% για τη Viohalco.

Στην Ευρώπη, ο DAX υποχωρεί 0,44%, ενώ ο γαλλικός CAC διαπραγματεύεται στο -0,27%. Ο πανευρωπαϊκός STOXX600 χάνει 0,31%.

Το σύνολο των ασιατικών χρηματιστηρίων είναι στο κόκκινο. Πτώση περίπου 2,5% καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο του Τόκιο, στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και στο Σίντνεϊ της Αυστραλίας. 

* Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και 8,3% το προηγούμενο έτος. Εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% από τον ίδιο μήνα το 2021.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά 0,1% και ο βασικός πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις σε ετήσια βάση ήταν για κέρδη 8% και 6%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συγκεντρώσει πάνω από 140 δισ. ευρώ για να μετριάσει το πλήγμα για το κόστος ζωής των καταναλωτών, περιορίζοντας τα κέρδη των παρόχων ρεύματος. 

* Οι Βρυξέλλες θα εργαστούν για μια συνολική μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς αγορών για να σπάσει την «κυρίαρχη επιρροή» της τιμής του φυσικού αερίου στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφοντας τα μέτρα που προτείνει για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.  Χαρακτηριστικά είπε ότι ο σχεδιασμός των αγορών ενέργειας δεν ταιριάζει με τον σκοπό και ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αποκομίσουν καλύτερα τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων παρόλο που οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται καθώς η κρίση κόστους ζωής στη χώρα συνεχίζεται.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,9% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής. Η μέτρηση κινήθηκε πάνω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων του Reuters για πληθωρισμό  10.2%. Ήταν επίσης χαμηλότερα από την μέτρηση του Ιουλίου, όταν ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10.1%.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά

naftemporiki.gr