Skip to main content

Wall Street: Τέταρτη συνεδρίαση ανόδου – Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό

Με άνοδο έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μετοχές στη Wall Street, καθώς το ασθενέστερο δολάριο και η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί στις ΗΠΑ βοήθησαν την αγορά να συνεχίσει το ράλι «ανακούφισης». 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 229,63 μονάδες βάσης ή 0,7%, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,06%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,27%. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, που οι μετοχές καταγράφουν άνοδο. 

Πρωταγωνιστής ήταν η ενέργεια, παρότι το ράλι διευρύνθηκε σε όλους τους κλάδους, με τη μετοχή της Bristol-Myers Squibb να ενισχύεται 6%. 

Η σημερινή κίνηση συνεχίζει την ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών, η οποία τερμάτισε το καθοδικό σερί τριών εβδομάδων την Παρασκευή. 

Οι μετοχές παρουσιάζουν πάντως αρκετή νευρικότητα εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve στις 20-21 Σεπτεμβρίου, οπότε η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ακόμη και εάν αυτό πλήξει την ανάπτυξη. 

Ωστόσο, κάποιες τελευταίες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων η καθοδική διόρθωση του δολαρίου και οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας, φάνηκαν να βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα. Πολλοί συναλλασσόμενοι είναι επίσης αισιόδοξοι ότι τα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα είναι καλύτερα του αναμενομένου. 

Η JPMorgan επικαλείται τις μειούμενες τιμές φυσικού αερίου ως ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες. «Από πλευράς πληθωρισμού, αναμένουμε μία επιβεβαίωση ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση, καθώς οι τιμές βενζίνης έχουν υποχωρήσει περίπου 20% από τα πρόσφατα υψηλά τους και το brent παραμένει κάτω από τα 100 δολάρια», αναφέρει σε σημείωσή της προς τους πελάτες της. 

Το συνεχιζόμενο ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς φαίνεται υγιές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όμως είναι υπερβολικά νωρίς για να θεωρηθεί μόνιμο, αναφέρει ο Τζεφ Μιλς της Bryn Mawr Trust. 

«Το επίπεδο των 3.900 μονάδων είναι σημαντικό από τεχνικής απόψεως για τον S&P 500. Δεν μπορώ όμως να πω εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πυροδοτήσει μία σταθερή τάση ανόδου και να γίνει σημείο καμπής», προσθέτει.