Skip to main content

Μήνυμα Γκεοργκίεβα προς τις κυβερνήσεις: Περιορίστε τις δημοσιονομικές δαπάνες

Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να συνεχίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και οι πολιτικοί θα πρέπει να αντισταθούν στην πίεση να δαπανήσουν δημόσιο χρήμα με τρόπο που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η προτεραιότητα παντού με τρόπο συντριπτικό», είπε η κ.  Γκεοργκίεβα σε εκδήλωση του think tank Bruegel, προσθέτοντας ότι «η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παρέχει μαξιλάρια για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους… Θα υπάρξει πίεση να κάνουμε περισσότερα για όλους και σε αυτήν την πίεση πρέπει να υπάρξει αντίσταση».

Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα υποβαθμίσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για φέτος και το επόμενο έτος. Η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2% το β’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, είπε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας: «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και η επόμενη θα είναι πολύ πιθανότατα πιο δύσκολη».

Οι δηλώσεις της Γκεοργκίεβα έρχονται καθώς οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα, με τις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, που ενισχύονται από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει επ’ αόριστον τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι διαμαρτυρίες έχουν αρχίσει να ξεσπούν στην Τσεχία, την Πολωνία και άλλα μέρη ζητώντας χαμηλότερες τιμές, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τη δημόσια δυσαρέσκεια, δαπανώντας σε πολλές περιπτώσεις περίπου το 2% του ΑΕΠ τους.

Αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα: «Αν θέλουμε ένα πολύ γενναιόδωρο είδος υποστήριξης που οι πληθυσμοί σε πολλές χώρες απαιτούν και ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς, τότε η δημοσιονομική πολιτική γίνεται ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής. Κάνει την καταπολέμηση του πληθωρισμού πολύ πιο δύσκολη», είπε.

naftemporiki.gr