Skip to main content

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου

Μόλις τρεις μήνες απομένουν για να τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Παρόλα αυτά το μπλοκ παραμένει εξαρτημένο από τη Μόσχα για τις προμήθειες του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την εβδομάδα που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου οι χώρες εισήγαγαν 1 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού ημερησίως. Πρόκειται για τα υψηλότερα επιπεδα εισαγωγών εδώ και 4 εβδομάδες, αν και η ποσότητα είναι αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά του Απριλίου και του Ιουνίου. 

Η απαγόρευση της Ε.Ε. μπαίνει σε πλήρη ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά οι προμήθειες των Ευρωπαίων θα πρέπει να έχουν μειωθεί σημαντικά τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση. 

Οι συνολικές εξαγωγές ρωσικού αερίου κατά το 7ημερο έως τις 2 Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 3,32 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 2,95 εκατ. βαρέλια την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Οι εξαγωγές προς την Ασία έχουν υποχωρήσει στα 1,59 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι 2,1 εκατ. βαρελιών τον Απρίλιο και τον Μάιο. 

Τα έσοδα στα ταμεία του Κρεμλίνου από τις εξαγωγές αργού διαμορφώθηκαν 167 εκατ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 2 Σεπτεμβρίου. 

naftemporiki.gr