Skip to main content

Η Βενεζουέλα παρέχει στο Ιράν 4 εκατομμύρια στρέμματα για καλλιέργεια

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο, προσεγγίζει χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν για να αντιμετωπίσει την απομόνωσή της στη διεθνή σκηνή και να αμβλύνει τις δυτικές κυρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Καράκας παραχώρησε στο Ιράν τέσσερα εκατομμύρια καλλιεργήσιμης γης, υπογράφοντας με την Τεχεράνη μια εικοσαετή στρατηγική συμφωνία.

Την αποκάλυψη έκανε ο ιρανός υφυπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στον επίσημο Τύπο της Βενεζουέλας. «Τέσσερα  εκατομμύρια στρέμματα γης θα σπαρθούν και θα καλλιεργηθούν σύντομα από το Ιράν στη Βενεζουέλα» ανέφερε ο ιρανός αξιωματούχος. Η Τεχεράνη θα ήθελε να φυτέψει στη γη της Βενεζουέλας σόγια και καλαμπόκι για να διασφαλίσει την επισιτιστική της ασφάλεια.

Οι δύο χώρες είχαν ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι υπέγραψαν εικοσαετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας «σε όλους τους τομείς», από την ενέργεια μέχρι την άμυνα και τον τουρισμό, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Η συμφωνία φαίνεται να ολοκληρώθηκε μετά από επίσκεψη του προέδρου Μαδούρο στην Τεχεράνη.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Βενεζουέλας ήταν ήδη στενές υπό την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες και έχουν ενισχυθεί περαιτέρω υπό τον Νικολάς Μαδούρο, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυτικές κυρώσεις.

Το 2020, το Ιράν προχώρησε σε δύο αποστολές καυσίμων, για να βοηθήσει τη Βενεζουέλα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.

Άλλες χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για αυτές τις γεωργικές εκτάσεις. Ο τούρκος υπουργός Γεωργίας, για παράδειγμα, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη βορειοανατολική Βενεζουέλα για να διερευνήσει ανάλογο αγροτικο πρόγραμμα.