Skip to main content

Χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα παρά τις εξαγγελίες της Fed

Δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται μεν ελαφρώς 0,43%, αλλά να περιορίζει τα κέρδη του παρά και τις εξαγγελίες της Federal Reserve.

Στις τράπεζες, ανοδικά με κέρδη άνω του 1% κινούνται Εθνική και Πειραιώς. Η Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,80%. Ήπια άνοδος και για την Alpha Bank.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεχίζει την επιθετική νομισματική πολιτική που ξεκίνησε τον Ιούνιο, αποφασίζοντας την Τετάρτη τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να περιορίσει τον πληθωρισμό αλλά διακινδυνεύοντας ένα απότομο πλήγμα στην οικονομία. 

Η νέα αύξηση οδηγεί το εύρος στόχου για το επιτόκιο στο 2,25% με 2,5%, ωθώντας το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Το νέο εύρος στόχου βρίσκεται πλέον κοντά σε αυτό που οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν ως «ουδέτερο» που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την ανάπτυξη εάν ο πληθωρισμός είναι στο στόχο του 2%.

Τις ανακοινώσεις της Fed αφομοιώνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μεικτά πρόσημα στους δείκτες. Ο πανευρωπαϊκός STOXX600 ενισχύεται 0,32%. Αντιθέτως, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,17%. Οριακές μεταβολές για τον CAC στο Παρίσι.

Τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο με την Barclays να ανακοινώνει πτώση 48% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, αντίστοιχα ωστόσο των προσδοκιών. Η βρετανική τράπεζα ανέφερε καθαρά κέρδη 1,071 δισεκατομμυρίων λιρών (1,30 δισεκατομμύρια δολάρια) που αποδίδονται στους μετόχους, ικανοποιώντας τις προσδοκίες για 1,085 δισεκατομμύρια δολάρια από τους αναλυτές. Οι μετοχές της Barclays υποχωρούν 2,2%.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Shell και TotalEnergies επέκτειναν τις εξαγορές μετοχών τους την Πέμπτη, αφού ανέφεραν για άλλη μια φορά κέρδη ρεκόρ λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να επαναγοράσουν συνολικά 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές το γ’ τρίμηνο.

naftemporiki.gr