Skip to main content

Nord Stream: Ξεκίνησαν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά σε περιορισμένο επίπεδο

Η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 άνοιξε, αλλά σε περιορισμένο επίπεδο, το πρωί της Πέμπτης, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία.

Η Ρωσία άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της στην Ευρώπη μετά από περίοδο συντήρησης 10 ημερών, σύμφωνα με τη Nord Stream AG. Οι ροές ξεκίνησαν ξανά την Πέμπτη, δήλωσε τηλεφωνικά ένας εκπρόσωπος του φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού. Η αποκατάσταση των ροών στα ζητούμενα επίπεδα θα πάρει κάποιο χρόνο. Η Gazprom PJSC αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Η επανέναρξη των ροών πρόκειται να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην Ευρώπη που προσπαθεί να αποθηκεύσει τα απαραίτητα για τον χειμώνα καύσιμα. Οι εξαγωγές μέσω του αγωγού θα επανέλθουν στο 40% της χωρητικότητας, στο ίδιο επίπεδο που ήταν δηλαδή προτού σταματήσει εντελώς τη λειτουργία του πριν από τη συντήρηση, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. 

Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, η Ευρώπη είναι απίθανο να έχει αρκετές προμήθειες για όλο τον χειμώνα, σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος για τεράστια οικονομική ζημιά.

Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προετοιμάζονταν για το χειρότερο σενάριο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώνει την Τετάρτη ένα σχέδιο για να προσπαθήσει να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%. Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν είπε μάλιστα ότι δεν περίμενε ότι ο αγωγός να επανέλθει σε λειτουργία. 

naftemporiki.gr