Skip to main content

Υποχωρεί -για την ώρα- ο πληθωρισμός των τροφίμων

SOOC

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός των τροφίμων φαίνεται ότι θα επιβραδυνθεί καθώς βασικά αγροτικά προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και τα μαγειρικά έλαια επεκτείνουν την πτώση τους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Ο τελευταίος καταλυτικός παράγονας είναι μια έκθεση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η οποία έκθεση αύξησε την εκτίμησή της για την έκταση που φυτεύτηκε με καλαμπόκι στον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο φέτος. Στο σιτάρι, στα χωράφια που σπάρθηκαν το περασμένο φθινόπωρο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και οι προμήθειες έρχονται στην αγορά, ενώ για τα μαγειρικά έλαια, η κορυφαία παραγωγός Ινδονησία ενισχύει τις εξαγωγές μετά την απαγόρευση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού την Παρασκευή στο Σικάγο επέκτειναν τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας άνω του 5%, υποχωρώντας στο πιο χαμηλό ενδοημερήσιο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το σιτάρι έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την επομένη της εισβολής. Το σογιέλαιο υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο.

Πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες τους επόμενους δύο μήνες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς οι ΗΠΑ είναι σημαντικός παραγωγός σόγιας και σιταριού καθώς και καλαμποκιού και ο Καναδάς κορυφαίος παραγωγός σιταριού και ελαιοκράμβης. Το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων ενδέχεται να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση σε σχέση με το ρεκόρ τον Μάρτιο, όταν τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιεύουν τον τελευταίο μηνιαίο δείκτη τιμών τους την επόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr