Skip to main content

Κίνα: Η πολιτική για τον Covid «διώχνει» σχεδόν 1 στις 4 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις;

Η πανδημία και η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που έχει υιοθετήσει η Κίνα φαίνεται ότι την καθιστούν λιγότερο ελκυστική τη χώρα για σχεδόν μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με έρευνα. 

Ειδικότερα, περίπου το 23% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα που δημοσίευσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα- η οποία διεξήχθη στα τέλη Απριλίου, όταν η Σαγκάη ήταν ακόμη υπό καθεστώς lockdown και παράλληλα σε ισχύ ήταν περιορισμοί σε διάφορα άλλα μέρη της χώρας- εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις τρέχουσες ή προγραμματισμένες επενδύσεις του εκτός της χώρας

Ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών που επανεξετάζουν τις επιλογές τους στην Κίνα ήταν το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας στην έρευνα, και επίσης υπερδιπλάσιο από το 11% που καταγράφηκε σε δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επιμελητήριο. Περίπου 372 επιχειρήσεις συμμετείχαν στην έρευνα του Απριλίου, ενώ 620 συμμετείχαν στην έρευνα του Φεβρουαρίου.

Από τις εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν την Κίνα, το 16% δήλωσε ότι εξετάζει τη μετεγκατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ το 18% δήλωσε ότι αναζητά κάπου αλλού στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Περίπου το 19% έδιξε στην Ευρώπη, το 12% στη Βόρεια Αμερική και το 11% στη Νότια Ασία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Απριλίου υποβάθμισε τις προβλέψεις εσόδων για το έτος ως αποτέλεσμα των περιορισμών της Κίνας για τον Covid, ενώ περίπου το 78% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κίνας έχει γίνει λιγότερο ελκυστικό λόγω της στρατηγικής της χώρας για τον Covid. 

Η τρέχουσα πολιτική της Κίνας «δεν αφήνει στα κεντρικά γραφεία άλλη επιλογή από το να αναζητήσουν άλλες τοποθεσίες», δήλωσε η Bettina Schoen-Behanzin, αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου. «Ο κόσμος δεν περιμένει την Κίνα».

Η Κίνα έχει αρχίσει να χαλαρώνει ορισμένους από τους περιορισμούς της για τον Covid, αλλά η οικονομική ανάκαμψη έσειλε ανάμεικτα μηνύματα. Τον Μάιο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε απροσδόκητα, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες και η αγορά ακινήτων συνέχισαν να συρρικνώνονται. Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους παραμένουν αβέβαιες καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να βασίζεται στα lockdowns και σε άλλους περιορισμούς για τον περιορισμό του ιού.

Πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αυστηρή πολιτική του Πεκίνου για τον περιορισμού του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας πως η έλλειψη προσαρμοστικότητας θα στοιχείσει τόσο στην κινεζική οικονομία όσο και στον πληθυσμό της χώρας. 

naftemporiki.gr