Skip to main content

Το καρπούζι ως δείκτης του πληθωρισμού

Οι Ισπανοί διαμαρτύρονται για την τιμή του καρπουζιού. Μάλιστα στο twitter υπάρχουν διάφορες ευφάνταστες αναρτήσεις, όπως «πήρα τον μισθό μου, ευκαιρία να πάρω ένα καρπούζι». Οι τιμές του καλοκαιρινού και δροσερού φρούτου έχουν τριπλασιαστεί στην Ιβηρική -τουλάχιστον- και θεωρούνται χαρακτηριστικό παράδειγμα του αυξημένου πληθωρισμού.

Όπως αναφέρει η El Pais, ανάλογα με την τιμή που συμβουλεύονται οι κύριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ισπανία, είναι δύσκολο να πάρεις ένα καρπούζι ή ένα πεπόνι χωρίς να πληρώσεις λιγότερα από δύο ευρώ το κιλό. Έτσι τα 5 κιλά κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ.

Οι λόγοι που οδήγησαν αυτή την άνοδο είναι κυρίως η χαμηλότερη «αφοσίωση» της ισπανικής υπαίθρου σε αυτές τις καλλιέργειες μετά από δύο διαδοχικές εκστρατείες χαμηλών τιμών και η αύξηση του γεωργικού κόστους. Ως συνέπεια της μείωσης της παραγωγής καρπουζιών και πεπονιών, υπάρχουν λιγότερα φρούτα στην αγορά.

Έτσι ακριβώς, όταν, λόγω της πρόωρης ζέστης που «λιώνει» τη χερσόνησο, υπάρχει επείγουσα ζήτηση από τους καταναλωτές για αυτά τα δροσιστικά φρούτα, οπότε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης αυξάνει την αξία ακόμη περισσότερο.

Το κόστος αυτών των φρούτων το 2022 έχει τριπλασιαστεί, τον Ιούνιο του περασμένου έτους η τιμή του καρπουζιού στην προέλευση ήταν 0,2 €/Kg, τώρα είναι 0,72 €/Kg. και η τιμή του πεπονιού 0,33€/Κg, τώρα 0,94€/Κg.

Ο καιρός έχει τιμωρήσει τις καλλιέργειες την άνοιξη, οι οποίες έχουν δει την παραγωγή τους να μειώνεται λόγω των επεισοδίων αναμενόμενης έντονης ζέστης και άφθονων βροχών, που μπορούν να μειώσουν τη συγκομιδή καρπουζιού κατά 50% και τη συγκομιδή πεπονιού κατά 55% για αυτή την εκστρατεία.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών δεν αφορά αποκλειστικά την Ισπανία, επομένως η ζήτηση έχει αυξηθεί και διεθνώς. Μεταξύ των καλύτερων πελατών του καρπουζιού που παράγεται στην Αλμερία, ηγετική περιοχή στην παραγωγή φρούτων, είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ολλανδία.

Η ιλιγγιώδης άνοδος του κόστους των προμηθειών είναι άλλη μια από τις αιτίες που έχουν πυροδοτήσει αυτό το φαινόμενο ντόμινο. Φως, καύσιμα, λιπάσματα, πλαστικά… όλα είναι πιο ακριβά για τον παραγωγό, κάτι που επηρεάζει ανεπανόρθωτα τον καταναλωτή.

Περιμένοντας την εξέλιξη κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, οι οικογένειες θα πληρώσουν για τα καρπούζια και τα πεπόνια στην υψηλότερη τιμή από τον Μάρτιο του 2008 και το 2009, αντίστοιχα, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Τιμών και Αγορών του Υπουργείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας.

naftemporiki.gr