Skip to main content

Ισπανία: Απροσδόκητη επιτάχυνση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιταχύνθηκε απροσδόκητα, μετριάζοντας από τη μία τις ελπίδες ότι «πιάνει ταβάνι» η άνοδος των τιμών στην Ευρωζώνη και συσσωρεύοντας από την άλλη μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να λάβει δράση.

Ειδικότερα, ετήσιος πληθωρισμός δωδεκάμηνου αυξήθηκε στο 8,7% τον Μάιο, από 8,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής τη Δευτέρα. Η μέτρηση ήταν υψηλότερα από την εκτίμηση οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα θα παρέμενε αμετάβλητος.

Η επιτάχυνση από τον προηγούμενο μήνα ήρθε καθώς οι αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων αντιστάθμισαν τη χαλάρωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που οδήγησαν τον πληθωρισμό σε ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και μήνες, αναφέρει το Bloomberg. 

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα ασταθή είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκε επίσης στο 4,9%. 

Σε εναρμονισμένες με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τιμές, ο πληθωρισμός στην Ισπανία κυμάνθηκε στο 8,5% σε σχέση με πέρυσι, από το 8,3% έναν μήνα νωρίτερα.

Καθώς η Ισπανία είδε τον πληθωρισμό της να πλησιάζει σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, η κυβέρνηση ανακοινώνει τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια κίνηση που αναμένει ότι θα αμβλύνει αμέσως την ανοδική πίεση στις τιμές.

Οι μετρήσεις προσφέρουν μια πρώτη ματιά στις τάσεις που θα καταγραφούν στην Ευρωζώνη. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζονται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο και να τερματίσουν τα αρνητικά επιτόκια στην επόμενη απόφαση.  

naftemporiki.gr