Skip to main content

ΣΔΟΕ: Ξεσκέπασε «κύκλωμα Carousel» στη Βόρεια Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση 

Μεγάλο «κύκλωμα Carousel», με πλήθος επιχειρήσεων που ζημίωσαν με δεκάδες εκατ. ευρώ το Δημόσιο, ξεσκέπασαν οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ έπειτα από έλεγχο σε επιχειρήσεις εισαγωγής – εμπορίας σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο αρχικός έλεγχος ξεκίνησε σε επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών το χονδρικό εμπόριο δημητριακών όταν, ύστερα από πληροφορίες που συγκέντρωσε το ΣΔΟΕ Αττικής και μαρτυρίες περιοίκων της περιοχής, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν ήταν σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες, ενώ είχε «εξαφανιστεί» και ο διαχειριστής της, ο οποίος μάλιστα είχε δώσει και πλαστά στοιχεία διαμονής.

Για τους λόγους αυτούς, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, δόθηκε αμέσως εντολή ελέγχου στην έδρα της επιχείρησης, με συνδρομή μάλιστα του τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας και παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τη διάρκεια του οποίου κατασχέθηκε πλήθος φορολογικών στοιχείων και σημειώσεων.

Μη απόδοση ΦΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επεξεργασία των κατασχεμένων στοιχείων της επιχείρησης διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ τουλάχιστον 1.280.000 ευρώ για τα έτη

 2020, 2021 και 2022, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στους προμηθευτές και πελάτες της ελεγχόμενης για την εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων που εξέδωσε και έλαβε η ελεγχόμενη.

Οι έρευνες μάλιστα επεκτάθηκαν σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που υποκρύπτονται των εμπλεκομένων εταιρειών, με τη συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας και με την παρουσία δικαστικού λειτουργού, και κατασχέθηκαν:

  • σε επιχείρηση εκμετάλλευσης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ σφραγίδες επιχείρησης που συνδέεται με τη δράση του «κυκλώματος Carousel».
  • σε όχημα που βρέθηκε πλησίον της επιχείρησης εκμετάλλευσης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ κατασχέθηκαν πλήθος σφραγίδων επιχειρήσεων (12 ελληνικές επιχειρήσεις), πλήθος φορολογικών στοιχείων των εταιρειών που συνδέονται με τη δράση του «κυκλώματος Carousel», πλαστές εξουσιοδοτήσεις που έφεραν σφραγίδες δημόσιας αρχής, εκτυπωτής για την έκδοση των φορολογικών στοιχείων εντός του οχήματος, κάρτες πιστωτικών ιδρυμάτων διαφόρων προσώπων (διαχειριστές των εταιρειών), τρεις επιταγές συνολικής αξίας 100.000 ευρώ, αστυνομική ταυτότητα και άδεια οδήγησης ημεδαπού προσώπου, φωτογραφίες διαβατηρίων των φερόμενων ως «εγκεφάλων» της εγκληματικής ομάδας και 13 κάρτες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Επισημαίνεται ότι όλες οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό των φόρων που δεν έχει αποδοθεί εκτιμάται ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί δε ότι παράλληλα με τους ανωτέρω ελέγχους διενεργήθηκε έρευνα και σε 13 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι 9 εξ αυτών δεν ήταν σε λειτουργία και συστήθηκαν με μόνο σκοπό τη λήψη και έκδοση εικονικών τιμολογίων, απαραίτητος κρίκος στην απάτη ΦΠΑ και στη δημιουργία «κυκλώματος Carousel».

Στις τέσσερις επιχειρήσεις κατασχέθηκε πλήθος φορολογικών στοιχείων, τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία για τον προσδιορισμό της ζημίας για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός και του συγκεκριμένου κυκλώματος ήταν να πραγματοποιεί εισαγωγές μέσω ενδιάμεσων ανύπαρκτων εταιρειών οι οποίες εν συνεχεία πραγματοποιούσαν υποτιμολογημένες πωλήσεις στους τελικούς παραλήπτες των εμπορευμάτων χωρίς να αποδίδουν τους φόρους που αναλογούν (ΦΠΑ – Εισόδημα).

Ακόμη, με τη δράση τους, οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

Από τα μέχρι σήμερα ευρήματα και την επεξεργασία των στοιχείων που κατασχέθηκαν, έχουν συνδεθεί με την παράνομη δράση του κυκλώματος επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από 7 ημεδαπούς και 9 αλλοδαπούς εκπροσώπους των εταιρειών ή υποκρυπτόμενα πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα για να εξακριβώσει αν στο κύκλωμα μετείχαν και άλλες επιχειρήσεις που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες εταιρείες που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, καθώς και τις χρηματικές ροές για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Ήδη πάντως έχουν δεσμευτεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων, έχει ενημερωθεί και η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών (Γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα), ενώ ενημερώνονται και οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τον καταλογισμό των φόρων που διέφυγαν της καταβολής.

Η έρευνα δε επεκτείνεται και στη δράση νομικών και φυσικών προσώπων σε άλλα κράτη-μέλη, με σκοπό τη συλλογή ικανών στοιχείων για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου.