Skip to main content

ΟΟΣΑ: Οι φορολογικές εισφορές αυξήθηκαν ξανά το 2021 – Η θέση της Ελλάδας

Οι φορολογικές εισφορές άρχισαν να αυξάνονται ξανά το 2021 στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της μείωσης των μέτρων βοήθειας που συνδέονται με τον Covid-19, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Η φορολογία της εργασίας ανέκαμψε στον ΟΟΣΑ το 2021, καθώς οι χώρες ανέκαμψαν από την οικονομική συρρίκνωση που του 2020 λόγω της πανδημίας», γράφει σε μελέτη σχεδόν 700 σελίδων ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Το 2020, η μεγάλη πλειονότητα των 38 χωρών-μελών είχε «εφαρμόσει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας», για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, υπενθυμίζει ο ΟΟΣΑ. Έναν χρόνο αργότερα, τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα «έχουν αρθεί ή χαλαρώσει και οι μέσοι μισθοί έχουν αυξηθεί, ενώ ορισμένες χώρες έχουν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη φορολογία της εργασίας».

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει το φορολογικό βάρος – τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών μείον τα οικογενειακά επιδόματα – ως ποσοστό του κόστους εργασίας.

Στη μελέτη του, ο οργανισμός διακρίνει διάφορους τύπους φορολογικών νοικοκυριών, από άγαμους εργαζόμενους χωρίς παιδιά έως εργαζόμενα ζευγάρια με δύο παιδιά. 

Η φορολογική επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα (tax wedge) μειώθηκε το 2021 περισσότερο από τις χώρες του ΟΟΣΑ, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει το φορολογικό βάρος – τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών μείον τα οικογενειακά επιδόματα – ως ποσοστό του κόστους εργασίας.

Η φορολογική επιβάρυνση για τον μέσο άγαμο μισθωτό στην Ελλάδα μειώθηκε πέρυσι κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 36,7% από 38,9% το 2020, ενώ η μέση μείωση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν οριακή (0,06 της ποσοστιαίας μονάδας) με το ποσοστό της επιβάρυνσης να διατηρείται στο 34,6%.

Μεγαλύτερη μείωση του φορολογικού βάρους για τη συγκεκριμένη κατηγορία μισθωτών είχε μόνο η Τσεχία (4,12 π.μ.).

Την υψηλότερη επιβάρυνση είχαν το Βέλγιο (52,6%), η Γερμανία (48,1%), η Αυστρία (47,8%), η Γαλλία (47%) και η Ιταλία (46,5%), ενώ τη χαμηλότερη η Κολομβία (μηδενική), η Χιλή (7%) και η Νέα Ζηλανδία (19,4%).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ