Skip to main content

Πώς είδε η αγορά το νέο ενεργειακό πακέτο

Για μέτρα-«ανάσα» στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων κάνουν λόγο – σε γενικές γραμμές – οι φορείς της αγοράς αποτιμώντας το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων, ζητώντας ωστόσο μηδενικό εφησυχασμό στο κύμα ακρίβειας και επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή λύση.

ΚΕΕΕ: Σημαντική στήριξη

Σημαντική, χαρακτήρισε την κυβερνητική παρέμβαση κατά της ενεργειακής ακρίβειας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Μασούτης. εκτιμώντας πως τα «νέα μέτρα θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες προκαλούσαν … ηλεκτροπληξία στους επιχειρηματίες».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μασούτης «αυτά τα “αναχώματα” είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά». Με δεδομένο τις αυξημένες δυσκολίες  των επιχειρήσεων, απαιτείται και  ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, καθώς η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην ολότητα της από κάθε κράτος μέλος χωριστά».

ΟΕΕ: «Ανάσα» τα μέτρα – Απαιτείται εγρήγορση και ευελιξία

«Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, κινούνται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας μετά την εξειδίκευση των μέτρων.

Όπως σημείωσε ο κ. Κόλλιας οι παρεμβάσεις αυτές «αποτελούν ανάσα για όλους, εστιάζοντας κυρίως στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε μια περίοδο σημαντικής μεταβλητότητας, όπου η καθημερινότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο για τα νοικοκυριά – που καλούνται να διαχειριστούν και τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα -, όσο και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή και με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες».

Επεσήμανε πάντως πως σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα περίοδος απαιτεί διαρκή εγρήγορση, μηδενικά περιθώρια εφησυχασμού και συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων. «Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη η στροφή της χώρας μας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, και η ενίσχυση της ενεργειακής της αυτονομίας» τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη  να συνεχίσει η κυβέρνηση να πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να δοθεί άμεσα και μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.

«Μέχρι τότε, καλείται να δείχνει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και προσαρμογή στις δύσκολες και πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, ώστε να μειώνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βάρος από τις πλάτες νοικοκυριών και επιχειρήσεων» πρόσθεσε.

ΕΕΑ: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να ληφθούν μέτρα;

Για «θετικές παρεμβάσεις» που δικαιώνουν τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νωρίτερα και επισημαίνοντας ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς διευκρινίσεις για το πλέγμα στήριξης.

«Μέχρι και πριν από λίγο καιρό κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για άλλες παρεμβάσεις. Τελικά φάνηκε ότι υπήρχε, απλώς δεν είχε ληφθεί ανάλογη απόφαση. Τώρα, υπό την πίεση των εξελίξεων και των μεγάλων αυξήσεων που ανατρέπουν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν μπορεί να μένει μόνο με τις επιδοτήσεις χαμηλών καταναλώσεων. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μην έχουν ληφθεί αυτά τα μέτρα αρκετά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Επίσης, πρόσθεσε, «δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξειδικεύσεις και διευκρινίσεις γύρω από το νέο πλέγμα στήριξης, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αναστολή –όπως τη χαρακτηρίζει- της ρήτρας αναπροσαρμογής». «Γιατί, για παράδειγμα, θα πρέπει να περιμένουμε τον Ιούλιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη παρέμβαση; Και εφόσον είναι κάτι που όντως θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, γιατί δεν συζητάμε τη μονιμοποίηση του μέτρου;» διερωτήθηκε.

Κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση «να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ε.Ε. ώστε να γίνει κατανοητό στους εταίρους ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η τακτική κωλυσιεργίας που οδηγεί στα όρια τους τις μικρότερες οικονομίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελληνική».

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ο πρόεδρος του ΕΕΑ εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα για το πόρισμα της ΡΑΕ, τονίζοντας ότι μέχρι τότε όμως είναι αναγκαίο να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι από την πλευρά της Πολιτείας.

Υπενθύμισε τέλος πως πέρα από τις ενεργειακές ανατιμήσεις το πρόβλημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι το αυξημένο κόστος διαβίωσης επαναφέροντας την πρόταση του ΕΕΑ για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, σε βασικά αγαθά.

ΕΒΕΑ: Η κοινωνία και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κάθε δυνατή στήριξη

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν παρέχουν σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις» σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος.

«Είναι θετικό το ότι η κυβέρνηση σχεδίασε και προχωρά άμεσα στην εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, σε εθνικό επίπεδο. Είναι, ωστόσο λυπηρό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συμφωνήσει σε κοινή πολιτική διαχείρισης ενός προβλήματος, που αφορά το σύνολο των πολιτών της» σχολίασε.

«Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, η κοινωνία και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κάθε δυνατή στήριξη» συνέχισε, προσθέτοντας παράλληλα πως «πρέπει να μπει ένας φραγμός στον λαϊκισμό και στην πλειοδοσία παροχών, που υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».

Σημείωσε ακόμη πως η συγκυρία «δεν πρέπει να εκτρέψει την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη και τη σταθερότητα» αλλά «οφείλει να αντιμετωπιστεί με γενναίες και υπεύθυνες αποφάσεις και όχι με την επιστροφή σε τακτικές που πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν».

ΕΣΕΕ: Τα μέτρα θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος των κραδασμών

Για παρεμβάσεις που θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος των κραδασμών της ενεργειακής κρίσης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΣΕ), Γιώργος Καρανίκας, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη για μία συνολική και μακροπρόθεσμη λύση στήριξης από την Ε.Ε.

«Η τετραπλή κυβερνητική παρέμβαση έρχεται να απορροφήσει μεγάλο μέρος των κραδασμών που προκάλεσαν στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Το γεγονός ότι από τον Ιούλιο και για ένα χρόνο καθιερώνεται ‘έμμεσο πλαφόν’ στη τιμή του ρεύματος αναστέλλοντας στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής αποτελεί καταφατική και ουσιαστική απάντηση στο επίμονο αίτημα του εμπορικού κόσμου και της ΕΣΕΕ» σημείωσε ο κ. Καρανίκας.

Όπως τόνισε, «εκτός από το ενεργειακό κόστος, οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν συνολικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών και θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές ευάλωτων νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων». Ωστόσο, συνέχισε, «το συνολικό πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – με την αναδρομική επιστροφή στους καταναλωτές μεγαλύτερου μέρους των πρόσθετων επιβαρύνσεων, την κάλυψη του 50% της επιβάρυνσης τον Μάιο και τον Ιούνιο για καταναλώσεις ακόμη και πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς και την φορολόγηση του 90% των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας – μπορεί να επαναφέρει την ηρεμία που έχει ανάγκη η αγορά».

Σημαντικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ είναι και το γεγονός ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν συνδέουν την εφαρμογή των παρεμβάσεων με τις όποιες αποφάσεις της Ε.Ε. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενταθεί η πίεση από όλα τα κράτη – μέλη προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία συνολική, ‘γενναία’ και μακροπρόθεσμη λύση στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων της γηραιάς ηπείρου» πρόσθεσε.

ΕΣΑ: Τα μέτρα θα βοηθήσουν να ανασάνει η πολύπαθη αγορά

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους «δείχνουν ικανά να εξομαλύνουν ένα πρόβλημα που οδηγούσε σε ασφυξία επιχειρήσεις και νοικοκυριά» σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ενεργειακό «πακέτο» θα βοηθήσει «να ανασάνει η πολύπαθη αγορά».

«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με χαμηλές πωλήσεις και υψηλό κόστος λειτουργίας, ήταν απαραίτητη και αναμενόμενη μια ισχυρή κυβερνητική παρέμβαση με σκοπό την απορρόφηση της αύξησης του ενεργειακού κόστους» δήλωσε ο κ. Καφούνης.

Εξέφρασε ιδιαίτερα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι εισακούστηκε η πρόταση του Συλλόγου για απορρόφηση του 80% της αύξησης των τιμολογίων ενέργειας. «Η απορρόφηση του 80% της αύξησης των τιμολογίων ενέργειας για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως πρώτος είχε ζητήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, δεν ήταν ουτοπική διεκδίκηση και χαιρόμαστε που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση» σημείωσε.

ΕΒΕΘ: Μέτρα που ικανοποιούν τις ανάγκες της αγοράς

Για «στοχευμένο σχέδιο που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων» έκανε λόγο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Η παρέμβαση στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, με στόχο τη μείωσή της ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο και εισακούσθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τον οικονομικό και επενδυτικό προγραμματισμό τους χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις» σημείωσε το ΕΒΕΘ, προσθέτοντας: «Οι υπέρογκες αυξήσεις της ενέργειας όχι μόνο εξανέμιζαν τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά απειλούσαν τη βιωσιμότητά τους. Με την παρέμβαση αυτή αίρεται μια αβεβαιότητα και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

ΓΣΕΒΕΕ: Γιατί τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπολείπονται των πραγματικών αναγκών

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά της ενέργειας ανακουφίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά» αλλά «υπολείπονται των πραγματικών αναγκών» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της για το πλέγμα παρεμβάσεων κατά της ενεργειακής ακρίβειας.

Όπως εξηγεί η ΓΣΕΒΕΕ, οι λόγοι για τους οποίους οι κυβερνητικές παρεμβάσεις υπολείπονται των πραγματικών αναγκών είναι οι εξής:

  • «Πρώτοv, οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος επιτάχυνε τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Επομένως η επιστροφή στις τιμές του Δεκεμβρίου 2021, που επιχειρείται με τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν, δεν καλύπτει το σύνολο των αυξήσεων που πρόεκυψαν από την αρχική εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης. Ενδεικτικά, βάσει στοιχείων του ΑΔΜΗΕ, η τιμή της MWH ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 κυμαινόταν στην περιοχή των 60 ευρώ, τον 7ο/2021 φτάνει τα 98 για να κλείσει τον 12ο/2021 στα 264 ευρώ. Με βάση αυτά είναι εύλογος ο προβληματισμός εάν οι επιδοτήσεις ανά μεγαβατώρα που ανακοινώθηκαν είναι αρκετές για να προσφέρουν την αναγκαία ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Δεύτεροv, θεωρούμε ότι η αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος που ανακοινώθηκε για τα νοικοκυριά θα πρέπει να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και στερούνται πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.
  • Τρίτοv, από τα μέτρα απουσιάζουν δομικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, που θα ρυθμίζουν μια αγορά που διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό. Τέτοια μέτρα είναι: νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σταθερή τιμή κιλοβατώρας για ένα τουλάχιστον έτος, αλλαγή τρόπου υπολογισμού της τιμής του ρεύματος με απεξάρτηση από τον ακριβότερο πάροχο, προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων ρύπων και λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για όσο καιρό διαθέτουμε αποθέματα λιγνίτη».

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της ΡΑΕ για τα κέρδη των παρόχων ενέργειας.

naftemporiki.gr