Skip to main content

Alibaba: Οι φήμες για τον Μα που πυροδότησαν βουτιά της μετοχής

Φήμες για  ποινική έρευνα, που έχει βάλει στο στόχαστρο τον ιδρυτή της, Τζακ Μα, οδήγησε προσωρινά σε ελεύθερη πτώση τη μετοχή της Alibaba. 

Στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η μετοχή υποχώρησε έως και 9% και στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν κοντά στο 1%. Το σφυροκόπημα άρχισε όταν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι αρχές της Χανγζού έλαβαν στις 25 Απριλίου «ποινικά μέτρα» κατά προσώπου με το επίθετο Μα, στη βάση ενδείξεων ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Τα ποινικά μέτρα μπορεί να αφορούν κράτηση ή σύλληψη στο πλαίσιο σχετικής έρευνας. 

Όλοι σκέφτηκαν αμέσως ότι πρόκειται για τον Τζακ Μα, άλλοτε πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας και έναν από τους πλέον εξωστρεφείς επιχειρηματίες της, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση με το Πεκίνο. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, κινεζικά μέσα μετέδωσαν και πάλι ότι το μικρό όνομα του προσώπου έχει δύο κινεζικούς χαρακτήρες και όχι έναν, όπως του Τζακ Μα, στη μητρική του γλώσσα.  

Ο Τζακ Μα αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Alibaba το 2020 και δεν έχει πλέον εκτελεστικές αρμοδιότητες σε αυτή. 

naftemporiki.gr