Skip to main content

FT: Η επένδυση της Elliott στη Mondee είναι σπάνια φωτεινή εξαίρεση για τις SPACs

Ως ένα σπάνιο «φωτεινό σημείο» για τις Spacs (εταιρείες ειδικού σκοπού, γνωστές και ως εταιρείες «λευκής επιταγής», περιγράφουν οι Financial Times την επένδυση της Elliott Management στη Mondee. Σε μία περίοδο κατά την οποία η απήχηση των συμφωνιών Spacs είχε περιοριστεί, η επένδυση αυτή έρχεται να ανατρέψει την τάση. 

H Elliot και η Siris Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη επενδύουν 20 εκατ. δολάρια σε μια συμφωνία Spac για τη Mondee, που διαχειρίζεται ταξιδιωτικές πλατφόρμες. Το deal αποτιμά τη Mondee σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι Spacs γνώρισαν μεγάλη δημοτικότητα στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν και έγιναν το πιο περιζήτητο επενδυτικό προϊόν της Wall Street. Πρόκειται για ειδικά εταιρικά σχήματα τα οποία διευκολύνουν την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο. 

Μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο οι Spacs χρειάζονται συνήθως περισσότερα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς, κατά προτίμηση μέσω μιας συμφωνίας Pipe (ιδιωτική επένδυση σε δημόσιους τίτλους) με έναν γνωστό επενδυτή που μπορεί να λειτουργήσει ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας-στόχου.

Όμως, καθώς η διάθεση για deals λευκών επιταγών υποχώρησε απότομα εν μέσω μιας σειράς αποτυχημένων συμφωνιών και αυξημένου ρυθμιστικού ελέγχου, η χρηματοδότηση άρχισε να στερεύει. Η συμφωνία για τη Mondee ανατρέπει την τάση και δείχνει ότι ενώ η αγορά Spac αποτελεί πρόκληση, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να συγκεντρώσουν μετρητά για ελκυστικές εταιρείες.

Οι Elliott και Siris επενδύουν στο Pipe της Mondee στην τιμή των 10 δολαρίων ανά μετοχή. Η Mondee με έδρα την Καλιφόρνια παρήγαγε καθαρά έσοδα 93 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, αυξημένα κατά 41% σε σύγκριση με το 2020, καθώς ο ταξιδιωτικός τομέας ανέκαμψε από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Συγχωνεύεται με την ITHAX Acquisition Corp, μια εταιρεία λευκών επιταγών με επικεφαλής τον Κύπριο επιχειρηματία, Ορέστη Φιντικλή. ιδρυτή του ομίλου Ithaca Capital Partners, ο οποίος εστιάζει στους τομείς των ταξιδιών και της φιλοξενίας. 

Το 2018, ο κ. Φιντικλής κέρδισε την προσοχή καθώς πέτυχε την έξωση του Trump Organization (εταιρείας του Τραμπ) από ένα ξενοδοχείο του Παναμά λόγω κακοδιαχείρισης.

Η επένδυση των 20 εκατομμυρίων δολαρίων προστίθεται σε ένα προηγουμένως συμφωνημένο Pipe 50 εκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζεται από επενδυτές, όπως η Morgan Stanley και η Arc Pe, ένας όμιλος ιδιωτικών μετοχών με έδρα το Μαϊάμι.