Skip to main content

Σε χαμηλά 5 ετών το ευρώ

Ο «πόλεμος» του φυσικού αερίου άρχισε με τη Gazprom να κλείνει τις στρόφιγγες σε Πολωνία και Βουλγαρία. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία (σε επίπεδο ρητορικής και επιχειρησιακό) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και έχει θέσει υπό ισχυρή πίεση το ευρώ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017. 

To ευρώ υποχωρεί περίπου 0,5% σήμερα κάτω και από το 1,06 δολάριο. Πλέον η απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου (1:1) είναι πολύ κοντά και μένει να φανεί αν θα έχουμε ανατροπή τους επόμενους μήνες. Οι επενδυτές που γυρίζουν την πλάτη στο ευρώ, στρέφονται στο αμερικανικό νόμισμα το οποίο έχει ήδη ανατιμηθεί 4,3% τον Απρίλιο – στον καλύτερο μήνα του από τον Ιανουάριο του 2015.

Ώθηση στο δολάριο δίνει το σήμα της Federal Reserve ότι έρχονται επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων με στόχο να μπει φρένο στον καλπάζοντα πληθωρισμό. Από την άλλη το ευρώ δεν βρίσκει στήριγμα ούτε στις δηλώσεις στις οποίες προχωρούν το τελευταίο διάστημα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων επιτοκιακές αυξήσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου σήμερα στις 11:30 ήταν στο 1,0588. Ο Δείκτης Δολαρίου (που μετράει την επίδοσή του έναντι 6 βασικών νομισμάτων) σκαρφάλωνε την ίδια ώρα στις 102,65 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020. 

naftemporiki.gr