Skip to main content

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω lockdown από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από τα lockdown για τον κορωνοϊό.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προέτρεψε τις τράπεζες να επεκτείνουν τα δάνεια σε άτομα με «ευέλικτη απασχόληση», όπως οδηγούς ταξί, ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων και οδηγούς φορτηγών, και να παρέχουν πιο μακροπρόθεσμα και φθηνότερα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σε μια ανακοίνωση που περιλαμβάνει 23 μέτρα, η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να εντείνει τη χρήση στοχευμένων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος επαναδανεισμού, το οποίο παρέχει κεφάλαια στις τράπεζες για να δανείζουν σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επλήγησαν από την πανδημία. Τα διάφορα διευρυμένα και πρόσφατα προγράμματα επαναδανεισμού αναμένεται να οδηγήσουν σε 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (157 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετα τραπεζικά δάνεια.

Τα μέτρα ήρθαν αφότου η Κίνα ανέφερε τη μεγαλύτερη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες και το χειρότερο ποσοστό ανεργίας από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, καθώς τα μέτρα καραντίνας για τον περιορισμό των λοιμώξεων από τον Covid ενέτειναν τους οικονομικούς κινδύνους και διέκοψαν τις δραστηριότητες.

Η PBOC κάλεσε τις τοπικές αρχές να ορίσουν τις κατάλληλες ελάχιστες απαιτήσεις προκαταβολής και επιτόκια στεγαστικών δανείων με βάση τις συνθήκες κάθε πόλης και προέτρεψε τις τράπεζες να υποστηρίξουν τις εύλογες χρηματοδοτικές ανάγκες των κατασκευαστών ακινήτων και των κατασκευαστικών εταιρειών.

Η PBOC έχει μεταφέρει κέρδη 600 δισεκατομμυρίων γιουάν στην κεντρική κυβέρνηση από τα μέσα Απριλίου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για φορολογικές εκπτώσεις και πληρωμές μεταφοράς στις τοπικές κυβερνήσεις, ανέφερε. Η μεταφορά κερδών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της βασικής προσφοράς χρήματος κατά 600 δισεκατομμύρια γιουάν, ισοδύναμο με αυτό που θα πετύχαινε μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών.

naftemporiki.gr