Skip to main content

Η Αθήνα περιμένει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης με 1,2 δισ. ευρώ στη «φαρέτρα»

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Με 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον δαπάνες, με βάση τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, να «παραμένει στην άκρη» για την κάλυψη τυχόν νέων παρεμβάσεων που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και κυρίως των πληθωριστικών πιέσεων, η Αθήνα αναμένει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης.

Ο Μάιος αποδεικνύεται ως ένας ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για σειρά σημαντικά ζητήματα όπως το αν τελικά η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει ενεργή και το 2023, απόφαση η οποία θα βασιστεί και στις νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν που θα ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου.

Παράλληλα, αναμένεται να «αποκαλυφθούν» οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με τους αρχηγούς των κρατών –μελών να συνεδριάζουν στο τέλος του ίδιου μήνα, αν και κανείς δεν αποκλείει μια πιθανή έκτακτη σύνοδο κορυφής. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την ανάγκη να υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση απέναντι στην εκρηκτική άνοδο των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Με την κατάθεση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των δαπανών κατά 2,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τα 2 δισ. ευρώ ήδη τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν μέτρα που έχουν δρομολογηθεί όπως :

·       για την κάλυψη δαπανών του Δημοσίου (200 εκατ. ευρώ) για ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα

·       για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πριν το Πάσχα, ύψους 590 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 142 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες, 33,9 εκατ. ευρώ για ΑμεΑ, 50,9 εκατ. ευρώ για τη διπλή δόση του Ελάχιστους Εγγυημένου Εισοδήματος, 97,5 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα παιδιού, 130 εκατ. ευρώ για την κάρτα καυσίμου, 23 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, 6 εκατ. ευρώ για την καταβολή των 200 ευρώ στα ταξί, 47 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους και 60 εκατ. ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες.

Απομένει λοιπόν ένα ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ το οποίο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης θα κατευθυνθούν στην κοινωνία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας. Στις παρεμβάσεις που μελετά η κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων η παράταση κάποιων επιδομάτων ή η διεύρυνση σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, η μείωση του ΦΠΑ σε περιορισμένο αριθμό προϊόντων αλλά και τυχόν ανάγκη να καλυφθεί η επιδότηση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, το κόστος του οποίου έως τώρα καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται και η κατάθεση σχετικής διάταξης για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών παροχής ενέργειας με στόχο τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν να κατευθυνθούν στους καταναλωτές.