Skip to main content

«Ζει στον δικό της φανταστικό κόσμο»: Ο πατέρας του ευρώ «πυροβολεί» την ΕΚΤ

Ο Ότμαρ Ίσινγκ είναι όπως και οι υπόλοιποι Γερμανοί εξαιρετικά ανήσυχος για την εκτίναξη του πληθωρισμού στη χώρα του σε υψηλά 40 ετών. Και εξοργισμένος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και η δική του θέση έχει ιδιαίτερο βάρος, αφού ήταν ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες του ευρώ. 

Ο πρώτος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα έχει βγάλει «λάθος διάγνωση», αφού όπως σχολιάζει, «ζει στον δικό της φανταστικό κόσμο», με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να είναι πια ανεξέλεγκτες. 

«Η ΕΚΤ ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την παγίδα στην οποία έχει τώρα πέσει, γιατί οδηγούμαστε σε ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού» επισημαίνει ο 86χρονος σε συνέντευξή του στους Financial Times και προσθέτει ότι η κεντρική τράπεζα έχει αργήσει υπερβολικά να αυξήσει τα επιτόκια. 

«Ο πληθωρισμός ήταν ένας κοιμώμενος δράκος. Τώρα ξύπνησε» λέει ο Ίσινγκ λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, στην οποία αναμένεται θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στην απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και στο μέτωπο των επιτοκίων. 

Ο Ίσινγκ δεν αποδέχεται την έως τώρα θέση της ΕΚΤ ότι η έκρηξη του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή. Πιστεύει πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα διατηρήσει τον πληθωρισμό στα ύψη, αφού θα ανατρέψει 30 έτη παγκοσμιοποίησης, εντείνοντας τις εμπορικές διαμάχες, αλλά και καθώς η ΕΕ επιταχύνει την απομάκρυνσή της από τα ορυκτά καύσιμα. 

Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο 7,5% στη ζώνη του ευρώ και στο 8,9% στην Ελλάδα. 

naftemporiki.gr