Skip to main content

Ταμείο Ανάκαμψης: Τι αλλάζει η ενεργειακή κρίση στα επενδυτικά σχέδια

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η Αθήνα στην έκδοση προκηρύξεων και στην υλοποίηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσει σε κάποιες περιορισμένες προσαρμογές λόγω ανακοστολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που «φέρνει» η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε, λαμβάνοντας υπόψη συνθήκες κρίσης. Ωστόσο ο συνολικός σχεδιασμός και η φιλοσοφία δεν πρόκειται να επηρεαστούν. Σχεδόν το μισό, το οποίο αφορά τις επενδύσεις μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα στα νέα δεδομένα. Για το υπόλοιπο του προγράμματος, το σκέλος των επιδοτήσεων, θα υπάρχουν λελογισμένες προσαρμογές.  

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην «πράσινη» μετάβαση και στη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα. Αναφορικά με τις επενδύσεις που προχωρούν μέσα από τα δάνεια, συνολικού ύψους 12,7 δις. ευρώ, είναι ευέλικτες καθώς ορίζεται ότι τουλάχιστον το 38% θα πρέπει να κατευθυνθεί σε πράσινες επενδύσεις. Επομένως, ανάλογα με τις ανάγκες το ποσοστό αυτό θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα όπως και η αναλογία τέτοιου είδους επενδύσεων.

Στο σκέλος των επιδοτήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές του φυσικού αντικειμένου με βάση τον πληθωρισμό και λιγότερο στη δομή του σχεδίου και τόνισε με έμφαση ότι «προφανώς αυτή η περικοπή δεν θα γίνει από τα πράσινα έργα».

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σχεδιάζεται η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται τα επενδυτικά σχέδια, που υλοποιούνται μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικά στο σκέλος των επιδοτήσεων, όπως πρόσφατα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, η απορρόφηση θα προκύψει μέσα από μία σειρά έργων και δράσεων όπως :

·       Ο διπλασιασμός των δικαιούχων από το νέο «Εξοικονομώ» το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων.

·       Η έναρξη της πλειοψηφίας των προγραμμάτων κατάρτισης από φέτος.

·       Η διάθεση1,5 δις. ευρώ προς μικρομεσαίους με προτεραιότητα να δίνεται στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στις βιομηχανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακολουθούν το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις όπως και η δράση για τη ψηφιακή τους αναβάθμιση. Στους σχεδιασμούς είναι το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων να ξεκινήσει εντός του έτους και οι δαπάνες να ολοκληρωθούν τα επόμενα 2 με 2,5 χρόνια.

·       Η επιτάχυνση της προκήρυξης έργων υποδομών με στόχο να διατεθούν άμεσα οι προκαταβολές. Παράλληλα προωθείται σειρά άλλων προγραμμάτων τα οποία κρίνονται ώριμα για να παράξουν δαπάνες.