Skip to main content

Γαλλία: Στο 4,5% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία ξεπέρασε με σαφήνεια το όριο του 4% στη Γαλλία σε διάστημα ενός έτους τον Μάρτιο, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Αφού έφτασε το 3,6% σε διάστημα ενός έτους τον Φεβρουάριο, η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 4,5% τον Μάρτιο. Οι προβλέψεις σύμφωνα με τις προσδοκίες του INSEE (Institut national de la statistique et des études économiques), που ανέμενε από τα μέσα Μαρτίου, στο μηνιαίο οικονομικό του σημείωμα, ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το όριο του 4% τον Μάρτιο και θα εξελιχθεί γύρω στο 4,5% το δεύτερο τρίμηνο. Ο εναρμονισμένος ΔΤΚ (ΕνΔΤΚ), ο οποίος χρησιμεύει ως βάση σύγκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν 5,1% σε διάστημα ενός έτους, έναντι +4,2% τον Φεβρουάριο.

Εκτός από την άνοδο της τιμής των πετρελαιοειδών που συνδέεται ιδίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το INSEE παρατήρησε σημαντική αύξηση στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων και των τροφίμων.

Η αύξηση τροφοδοτείται από την τιμή των φρέσκων προϊόντων, αυξημένη κατά 7,2% σε διάστημα ενός έτους (5,9% έναντι ενός έτους τον προηγούμενο μήνα). Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να εκτινάσσονται στα ύψη και αυξάνονται κατά 28,9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021. Το κόστος των υπηρεσιών αυξάνεται πολύ πιο συγκρατημένα, στο 2,3% σε διάστημα ενός έτους, ενώ του καπνού μειώνεται ελαφρά (-0,1%). Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1,4% και ο ΕνΔΤΚ κατά 1,6%. Η τελική εκτίμηση του πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο πρέπει να δημοσιευτεί στις 15 Απριλίου από το INSEE.

naftemporiki.gr