Skip to main content

EBRD: Πόσο θα βυθιστεί το ΑΕΠ Ουκρανίας και Ρωσίας

Η ουκρανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 20% φέτος για να ανακάμψει δυναμικά το 2023, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι θα επιτευχθεί κατάπαυση πυρός μέσα στους επόμενους δύο μήνες. 

Η εκτίμηση υπόκειται σε «μεγάλους πτωτικούς κινδύνους» προειδοποιεί η EBRD, τονίζοντας ότι το πλήγμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν οι εχθροπραξίες κλιμακωθούν ή τεθούν περιορισμοί στις εξαγωγές φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει το μεγαλύτερο σοκ προσφοράς από τη δεκαετία του 1970, σημειώνουν οι αναλυτές της Tράπεζας. 

Αυτή τη στιγμή ο πόλεμος εξελίσσεται σε εδάφη που παράγουν το 60% του ουκρανικού ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση της EBRD. Περίπου το 30% των επιχειρήσεων έχουν σταματήσει την παραγωγή, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζεται ότι είναι κοντά στο 60% των προ πολέμου επιπέδων. Εφόσον υπάρξει εκεχειρία σύντομα, το 2023 το ουκρανικό ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί 23%. 

Όσον αφορά στη ρωσική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος, αλλά και να παγιδευθεί σε στασιμότητα το 2023. Η εφετινή ύφεση της ρωσικής οικονομίας μπορεί να είναι ακόμη βαθύτερη, εάν η Ευρώπη αποφασίσει τελικά να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ή μειώσει δραστικά τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου. 

naftemporiki.gr