Skip to main content

Saudi Aramco: Υπερδιπλασιασμός κερδών για το 2021 μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου

Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco ανακοίνωσε έκρηξη κερδών ολόκληρου του έτους την Κυριακή, σημειώνοντας υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών από έτος σε έτος στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το καθαρό εισόδημα της Aramco το 2021 αυξήθηκε κατά 124% στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σε σύγκριση με 49 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, χάρη και στις υψηλότερες τιμές αργού πετρελαίου, ισχυρότερα περιθώρια διύλισης και χημικών προϊόντων και την ενοποίηση των αποτελεσμάτων πλήρους έτους της SABIC.

Οι αριθμοί ήταν σύμφωνοι με τις προσδοκίες, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters να προβλέπουν καθαρά κέρδη 109,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος. Οι μετοχές της Aramco στο Χρηματιστήριο Tadawul της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν σχεδόν 4% στις συναλλαγές της Κυριακής μετά το αποτέλεσμα.

«Τα ισχυρά μας αποτελέσματα αποτελούν απόδειξη της χρηματοοικονομικής μας πειθαρχίας, της ευελιξίας μέσω των εξελισσόμενων συνθηκών της αγοράς και της σταθερής εστίασης στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή μας στρατηγική, η οποία στοχεύει στην αύξηση της αξίας για τους μετόχους μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Άμιν Νάσερ.

Η Aramco επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 2021, με το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent να αυξάνεται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας αύξηση περίπου 50% για τη 12μηνη περίοδο. Οι ελλείψεις εφοδιασμού προστέθηκαν σε ένα σύνθετο πλήθος παραγόντων που οδήγησαν σε μεγάλη αβεβαιότητα σε όλο το συγκρότημα ενέργειας και εμπορευμάτων, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 «Αν και οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες λόγω διαφόρων μακροοικονομικών και γεωπολιτικών παραγόντων», πρόσθεσε η εταιρεία. Η δήλωση μετά την προειδοποίηση του IEA ότι η αγορά πετρελαίου οδεύει προς τη «μεγαλύτερη κρίση εφοδιασμού εδώ και δεκαετίες», καθώς οι ρωσικές κυρώσεις έπληξαν και οι αγοραστές αποφεύγουν τις εξαγωγές της.

Η Aramco ανακοίνωσε επίσης μέρισμα 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, που θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το μέρισμα καλύπτεται από την αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών στα 107,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σε σύγκριση με 49,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr