Skip to main content

Η πολιτική της ΕΚΤ μοχλός για δυναμική ευρωανάπτυξη

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για πιο δυναμική και ευρεία ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Μία ημέρα μετά τα στοιχεία για τόνωση της δραστηριότητας στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες, όχι μόνο στην κραταιά Γερμανία, αλλά και στην ασθενούσα έως πρόσφατα Γαλλία, όπως και στις οικονομίες της περιφέρειας, χθες τα καλά νέα ήρθαν από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Αυτά δικαιώνουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκαλύπτοντας ότι η ποσοτική χαλάρωση και τα μηδενικά επιτόκια αποδίδουν επιτέλους καρπούς και για την πραγματική οικονομία. Δεν προβλέπεται όμως να αλλάξουν τη θέση του Μάριο Ντράγκι ότι είναι νωρίς ακόμη για επιστροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή προσέγγισε τον επίσημο στόχο του 2%, ενώ για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια κανένα από τα 19 μέλη της νομισματικής ένωσης δεν ήρθε αντιμέτωπο με αποπληθωρισμό. Συγκεκριμένα έκανε «άλμα» στο 1,8% από 1,1% τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξάνεται σταθερά από τον περασμένο Ιούλιο, έχοντας σκαρφαλώσει τον Ιανουάριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2013. Πρόκειται για μία αναμφίβολα θετική εξέλιξη, με τον Μάριο Ντράγκι και άλλους αξιωματούχους της ΕΚΤ να επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να γεννά υπερβολική αισιοδοξία ή να οδηγεί σε εφησυχασμό. Και τούτο γιατί η επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Τα επιμέρους στοιχεία το επιβεβαιώνουν, αφού ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων δηλαδή των κλάδων ενέργειας και τροφίμων, ήταν μόλις 0,9% και μάλιστα ελαφρώς χαμηλότερος από τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2016.

Τον περασμένο μήνα η συμβολή των καυσίμων για μεταφορές στον δείκτη ήταν 0,5 ποσοστιαία μονάδα, του πετρελαίου θέρμανσης 0,14 μον., ενώ κατά 0,14 μον. συνέβαλαν και οι ανατιμήσεις των λαχανικών. Αντιθέτως πτώση κατέγραψαν οι τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, του φυσικού αερίου, των σιτηρών και του ψωμιού.

Ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υψηλότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στο Βέλγιο, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 3,1%. Ακολουθούν η Λετονία και η Ισπανία με 2,9% και η Εσθονία στο 2,8%. Αντιθέτως σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο πληθωρισμός στην Ιρλανδία (0,2%), τη Ρουμανία (0,3%) και τη Βουλγαρία (0,4%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,9%, ενισχύοντας έτσι τις φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα για την ΕΚΤ να αλλάξει ρότα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι το φάντασμα του πληθωρισμού κατατρύχει τους Γερμανούς.

Στο παρελθόν η έκρηξή του άνοιξε ένα βαθύ τραύμα, που φαίνεται να μην έχει κλείσει εάν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει φτάσει στο σημείο να αποδώσει στην ΕΚΤ μερίδιο ευθύνης για την άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος ΑfD. Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., παρά τις εντάσεις που πυροδοτεί η προεκλογική εκστρατεία, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται. Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo ανήλθε τον Φεβρουάριο στις 111 μονάδες από 109,9 τον Ιανουάριο.