Skip to main content

Ισπανία: Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7,6%

Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία. Οι τιμές αυξήθηκαν 7,6% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι, ο ταχύτερος ρυθμός τους από τον Δεκέμβριο του 1986, όπως αναφέρθηκε αυτή την Παρασκευή από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Η άνοδος του πληθωρισμού , λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας και των τροφίμων, αφήνει πολύ πίσω την αύξηση 6,1% τον Ιανουάριο, αυξάνει την πίεση στις τσέπες των καταναλωτών και απειλεί να συνεχίσει να το κάνει: τα δεδομένα περιλαμβάνουν μόνο πέντε ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου. Έκτοτε, τόσο το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί απότομα στις διεθνείς αγορές λόγω των κυρώσεων στη Μόσχα.

Μεταξύ των προϊόντων που επλήγησαν περισσότερο από την καταιγίδα των αυξήσεων εμφανίζονται η ηλεκτρική ενέργεια (80,5%), η βενζίνη (25,1%) και το ντίζελ (28,4%). Ο περασμένος μήνας ήταν ο τρίτος μήνας με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην ιστορία —λίγο πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο—, ενώ η βενζίνη και το ντίζελ έχουν γίνει ακριβότερα χωρίς παύση από την περασμένη εβδομάδα της 20ης Δεκεμβρίου και ξεπερνούν και τα δύο ευρώ το λίτρο στο ορισμένα πρατήρια καυσίμων. Στα τρόφιμα ξεχωρίζουν οι αυξήσεις στο ελαιόλαδο (30,6%), στα άλλα βρώσιμα έλαια (32,3%), στα ζυμαρικά (19,9%) και στις παιδικές τροφές (10,5%). Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος προεξοφλεί την εξέλιξη των πιο ασταθών παραγόντων, όπως η ενέργεια ή τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά έξι δέκατα στο 3%.

Οι προοπτικές για τον Μάρτιο προέβλεπαν πτώση του πληθωρισμού λόγω της ευνοϊκής επίδρασης της σύγκρισης με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όταν ήδη υπήρχαν αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα, αλλά αυτό το σενάριο έχει εγκαταληφθεί λόγω του πολέμου

naftemporiki.gr με πληροφορίες από El Pais

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr