Skip to main content

Ράλι στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες – Άλμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ισχυρή άνοδο, μετά τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών, κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 3,58% στις 817 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται 7%. Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο άνω του 4%, ενώ ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κερδίζει 2,5%.

Στο ταμπλό,  στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Alpha Bank  (+7%) και ακολουθούν Eurobank +6,8%, η ΕΤΕ στο +6,4% και η Πειραιώς στο +4,2%. ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, κινούνται με κέρδη άνω του 4%.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος της εκπροσώπου του, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι οι στόχοι της Μόσχας στην Ουκρανία θα ήταν καλύτερο να επιτυγχάνονταν μέσω συνομιλιών. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας.

Η Ουκρανία δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να συζητήσει την πιθανή «ουδετερότητα» της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ιγκόρ Ζόβκα, σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Τέτοια ερωτήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις, αυτό είναι πολύ πιθανό», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να αποδεχθεί το αίτημα της Μόσχας για «ουδέτερο καθεστώς. «Αν δοθούν αυστηρές εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει την ουδετερότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν απότομα υψηλότερα την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άλμα 3,5% μέχρι αργά το πρωί, με τις μετοχές για ταξίδια και αναψυχή να προσθέτουν 5,4% για να σημειώσουν κέρδη καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος. Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 1,5%.

Ισχυρά κέρδη 5% καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο +1,78% κινείται ο FTSE του Λονδίνου. Στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 4,36%.

Τα αποθέματα σε όλη την Ευρώπη παρουσίασαν διακυμάνσεις την Τρίτη πριν κλείσουν ελαφρώς χαμηλότερα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σηματοδοτώντας μια μεγάλη κλιμάκωση στη διεθνή απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η κίνηση κινδυνεύει να επιδεινώσει τις υπάρχουσες αυξήσεις τιμών λόγω των ανησυχιών για την προσφορά και των προσδοκιών για ισχυρότερη ανάπτυξη, και οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν για άλλη μια φορά μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν πριν μετριαστούν την Τετάρτη.

Οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές την Τετάρτη, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να οδηγεί τις απώλειες μεταξύ των μεγάλων δεικτών.

Τα futures της Wall Street υποδεικνύνουν υψηλότερο άνοιγμα αργότερα μέσα στην ημέρα, μετά από μια άλλη ασταθή συνεδρίαση την Τρίτη που είδε όλους τους σημαντικούς μέσους όρους να πλησιάζουν βαθύτερα στην περιοχή διόρθωσης.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη για μηνύματα σχετικά με το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσεγγίζουν τον πληθωρισμό και τις νέες προκλήσεις που θέτει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr