Skip to main content

Χρυσός: Μπορεί διατηρηθεί γύρω στα 1.900 δολάρια;

Η γεωπολιτική ένταση συνδυάζεται τον τελευταίο καιρό με ένα εύλογο αριθμό παγκόσμιων κινδύνων που δημιουργούν ένα ασυνήθιστο σκηνικό για τις αγορές. Κοιτάζοντας την πορεία του χρυσού γίνεται εύκολα κατανοητή η μεταβλητότητα στις αγορές. 

Οι τιμές του χρυσού εκτοξεύθηκαν από τις αρχές Ιουνίου λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Ουκρανία και της εκτίναξης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, τα πραγματικά επιτόκια, που αποτελούν το βασικό μοχλό του χρυσού, έχουν εκτιναχθεί φέτος, αντισταθμίζοντας την τυπικά αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ τους. Επίσης, όσον αφορά τη θέση του απέναντι στο Bitcoin και κατά πόσο είναι καλύτερο απόθεματικό από τον χρυσό, το κρυπτονόμισμα χάνει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η τιμή του χρυσού στις 22 Φεβρουαρίου ανέβηκε στα περίπου 1.914 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2021.

Δεδομένης της γεωπολιτικής έντασης το μέταλλο ενισχύεται, με τον επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στην MKS PAMP, να θεωρεί πιο πιθανή την τιμή των 2.000 δολ. παρά τα 1.800. 

Πριν απογειωθεί η ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, η ανθεκτικότητα του χρυσού ήταν ένα μυστήριο για ορισμένους αναλυτές, ειδικά υπό το φως του επικείμενου κύκλου σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Μια ανησυχία ήταν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να διατρέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει ύφεση αυξάνοντας τα επιτόκια πιο συχνά και σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι δυνητικά χρειαζόταν για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ, ο χρυσός επωφελείται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τα κρυπτονομίσματα. Ο χρυσός έχει κερδίσει περισσότερο από 3% φέτος, ενώ το Bitcoin έπεσε 16%.

Ο χρυσός είχε ένα σε μεγάλο βαθμό άνευρο 2021, αφότου ανέβηκε σε ιστορικό υψηλό το προηγούμενο έτος, χάρη στην εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα, μια άνοδος επιτοκίων είναι σχεδόν βέβαιη τον Μάρτιο και οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase εκτιμούν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης σε εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις. Αυτό θα μπορούσε να βαρύνει τον χρυσό.  

Οι αυξανόμενοι παγκόσμιοι κίνδυνοι τονώνουν τον χρυσό, όπως επίσης η φυσική ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία και η πιθανότητα αγορών από την κεντρική τράπεζα που δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση επιστρέφουν μετά από ένα αβυσσαλέο 2020. Οι αποστολές στην Κίνα από την Ελβετία, τον βασικό κόμβο διύλισης της Ευρώπης, πενταπλασιάστηκαν σχεδόν τον Ιανουάριο σε υψηλό πενταετίας. Οι εισαγωγές από την Ινδία επιταχύνθηκαν στο ισχυρότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας πέρυσι, καθώς οι πωλήσεις κοσμημάτων σχεδόν διπλασιάστηκαν, με τις προοπτικές ζήτησης να παραμένουν ευοίωνες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 463 τόνους χρυσού στα αποθέματα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση άνω του 80% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι κεντρικές τράπεζες της Ρωσίας και της Κίνας θα μπορούσαν να αγοράσουν χρυσό στην ανοιχτή αγορά και να στηρίξουν τις τιμές όταν οι πραγματικές αποδόσεις ανεβαίνουν, ανέφερε η Citigroup σε σημείωμα της. «Πιστεύουμε ότι αυτό έχει ήδη υλοποιηθεί το 2022, αλλά ενδέχεται να μην έχει αναφερθεί ακόμη στα δεδομένα», ανέφερε η τράπεζα.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: μπορεί ο χρυσός να διατηρήσει επίπεδα γύρω στα 1.900 δολάρια η ουγγιά όταν ή εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις υποχωρήσουν; Σύμφωνα με η UBS, δεν μπορεί να «σπάσει» η αρνητική συσχέτιση μεταξύ του χρυσού και των πραγματικών επιτοκίων των ΗΠΑ, και αυτή τη φορά δεν είναι κάτι διαφορετικό.

naftemporiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο naftemporiki.gr