Skip to main content

Οι ελλείψεις τσιπ αναγκάζουν την Toyota να μειώσει τους στόχους παραγωγής

Οι παρατεταμένες ελλείψεις τσιπ ανάγκασαν -και- την Toyota να μειώσει τον στόχο παραγωγής οχημάτων και τις προοπτικές πωλήσεων για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο.

Η μεγαλύτερη εταιρεία της Ιαπωνίας, η οποία δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει να κατασκευάσει 8,5 εκατ. οχήματα για το οικονομικό έτος αντί για 9 εκατ. που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, προβλέπει τώρα τις ετήσιες πωλήσεις της στα 29,5 δισεκατομμύρια γιεν (255 δισεκατομμύρια δολάρια), χαμηλότερες από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 30 τρις ​​γιεν. Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο ότι θα χάσει τους στόχους παραγωγής.

Η Toyota, η οποία έχει επίσης πληγεί από τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, αναμένει να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη, ωστόσο, βοηθούμενη από το ασθενέστερο γιεν και τις προσπάθειες μείωσης του κόστους. 

Η Toyota σημείωσε καθαρά κέρδη 791 δισ.γιεν  για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, μειωμένα κατά 5,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Ορισμένοι επενδυτές περίμεναν ότι η εταιρεία θα αναθεωρήσει τα κέρδη της προς τα πάνω, ωθούμενη από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, ειδικά στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της Toyota, μαζί με αυτές των θυγατρικών της Daihatsu και Hino, αυξήθηκαν 8 τοις εκατό σε περίπου 7,8 εκατομμύρια μονάδες για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου.

Μετά από διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προέκυψαν από την εξάπλωση του κορωνοϊού στη νοτιοανατολική Ασία το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρεία σχεδίαζε να επανεκκινήσει πλήρως τις δραστηριότητές της το φθινόπωρο. Η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron ανάγκασε την Toyota να αναστείλει τις εργασίες, ωστόσο, σε ορισμένα εγχώρια εργοστάσια.

Πηγή: Financial Times