Skip to main content

Scope Ratings για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη, στηρίγματα στα ομόλογα

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Σε αναβάθμιση των υπολογισμών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προέβη ο οίκος Scope Ratings, o οποιός και ολοκλήρωσε το review της χώρας, αφήνοντας αμετάβλητη τη βαθμολογία του αξιόχρεου στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές. Επισημαίνει δε πως παρά την αισθητή αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που είναι αποτέλεσμα της στροφής στην πολιτική της ΕΚΤ, δεν ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Οι αναλυτές του Scope Ratings εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 9,3% την προηγούμενη χρονιά (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8,9%) και περιμένουν ρυθμούς 4,4% για το 2022. Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος βλέπουν μείωσή του στο 198,7% του ΑΕΠ στα τέλη του 2021 και στο 192,2% στα τέλη του 2022, ενώ υπολογίζουν ότι θα πέσει κάτω από το φράγμα του 180% έως το 2026. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα βλέπουν δραστική συρρίκνωση στο 4,8% φέτος από 9,5% το 2021. 

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο οίκος το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση του Φεβρουάριου έδωσε σήμα για ταχύτερη επιστροφή σε πιο περιοριστική πολιτική. Ωστόσο η συνολική πολιτική της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης της Ε.Ε. στηρίζουν επαρκώς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Ο οίκος τονίζει μπορεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ξεπέρασε το 2% ωστόσο παραμένει σε σχετικά μέτριο επίπεδο. 

Οι παράγοντες που στηρίζουν την αξιολόγηση BB+ για την ελληνική οικονομία είναι: 

α) Η στήριξη δημοσιονομική και νομισματική από την Ευρώπη. Σε αυτή περιλαμβάνεται η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα ελληνικά ομόλογα στις επανεπενδύσεις του PEPP, αλλά και τα 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

β) Το ενισχυμένο προφίλ του δημοσίου χρέους 

γ) Οι μεταρρυθμίσεις που έουν μειώσει το βάρος των κόκκινων δανείων και έχουν ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Από την άλλη οι προκλήσεις για το αξιόχρεο της Ελλάδας είναι: 

α) το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος
β) οι επίμονες αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος 
γ) οι δομικές αδυναμίες στη μορφή των χαμηλών μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας και της περιορισμένης οικονομικής διαφοροποίησης, όπως και οι “ακαμψίες” στην αγορά εργασίας. 

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας

 

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ή το outlook θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν αν: 

α) Η στήριξη από το Ευρωσύστημα για τα εργαλεία του ελληνικού χρέους ενισχυθεί περαιτέρω
β) Η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η οικονομική ανάκαμψη διατηρήσουν σε τροχιά βιωσιμότητας το χρέος 
γ) Οι διαρθρωτικές και εξωτερικές ανισορροπιές περιοριστούν, ενισχύοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης 
δ) Οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα περιοριστούν περαιτέρω 

naftemporiki.gr