Skip to main content

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις λίγο πριν την έξοδο στις αγορές

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται τα κρατικά ομόλογα διεθνώς, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός πιέζει τις κεντρικές τράπεζες να επιστρέψουν με ταχύτερα βήματα σε πιο «σφιχτή»  νομισματική πολιτική. Στην Ευρωζώνη σφυροκόπημα δέχονται ελληνικά και ιταλικά ομόλογα, με τις τιμές τους να υποχωρούν και τις αποδόσεις να εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ και στις ΗΠΑ η απόδοση του 10ετους σκαρφάλωσε σε υψηλά δύο ετών. 

To αμερικανικό δεκαετές βλέπει την απόδοσή του να εκτινάσσεται στο 1,83%. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς σκαρφαλώνει σε νέο υψηλό 12 μηνών, στο 1,649% σήμερα, Τρίτη, εν μέσω πληροφοριών ότι είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών η έξοδος της χώρας μας στις αγορές με 10ετές ομόλογο και στόχο να αντληθούν περί τα 3 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ θέλει ουσιαστικά να εκμεταλλευθεί την ψήφο εμπιστοσύνης που λάβαμε πρόσφατα από τον οίκο Fitch και να προλάβει την διαφαινόμενη περαιτέρω άνοδο του κόστους δανεισμού μέσα στους επόμενους μήνες. 

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετους έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το ιστορικό  χαμηλό του 0,528% του περασμένου καλοκαιριού, καθώς η στροφή των κεντρικών τραπεζών θέτει υπό πίεση το σύνολο των κρατικών ομολόγων. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧη Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 12 δισ. ευρώ εντός του έτους μέσα από την έκδοση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων. Παράλληλα, το β΄ εξάμηνο του έτους εκτιμά ότι θα προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου.

naftemporiki.gr