Skip to main content

Παγκόσμια Τράπεζα: Κρούει τον κώδωνα για επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση των ανισοτήτων

Επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών, είναι οι βασικοί κίνδυνοι για το 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην ανάλυσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι 5,5% το 2021 και  κάνει λόγο για μια συρρίκνωση που θα οδηγήσει σε αύξηση 4,1% το 2022 και 3,2% το 2023. Ως εκ τούτου, αναμένεται απώλεια άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων, η οποία θα αφορά τόσο τις προηγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωζώνης, όσο και τις αναδυόμενες οικονομίες.

Οι κύριες αιτίες της προβλεπόμενης επιβράδυνσης συνδέονται με την αύξηση της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, τις συνέπειες από τον κίνδυνο κατάρρευσης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και τις πιθανές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το ζοφερό μέλλον που διαβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα θα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες , που είναι και πιο εύθραυστες στην αντιμετώπιση μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης .

Οι αναδυόμενες αγορές και οι οικονομίες στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να δουν την ανάπτυξή τους να υποχωρεί από το 6,3% του 2021, στο 4,6% το 2022.Η αύξηση αυτή δεν θα είναι πάντως αρκετά ισχυρή για να επανέλθουν τα επίπεδα επενδύσεων και παραγωγής στην πριν της εμφάνισης του κορωνοϊού κατάστασης στον κόσμο.

Αυξάνονται οι ανισότητες

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει πώς η πανδημία έχει ήδη αυξήσει τις ανισότητες μεταξύ διαφορετικών κρατών, με το 60% των αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών να υφίστανται σοβαρές απώλειες όσον αφορά το εισόδημα το 2020.

Η τάση αυτή θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθεί λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, ο οποίος πλήττει ιδιαίτερα τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Έτσι, πολλές κυβερνήσεις περιορίζουν ήδη τις επεκτατικές πολιτικές τους, με στόχο να συγκρατήσουν ακριβώς την αύξηση των τιμών.

Για το λόγο αυτό, η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία με στόχο τη βοήθεια των πιο εύθραυστων οικονομιών, ώστε να μην διευρυνθεί περαιτέρω το χάσμα με τις πιο προηγμένες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει επίσης ότι είναι επίσης απαραίτητη μια ευρύτερη και πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά του Covid, σε παγκόσμια κλίμακα.

naftemporiki.gr