Skip to main content

Τέλη κυκλοφορίας: Τα σενάρια παράτασης

Μέχρι την Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου, θα πρέπει οι πολίτες να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί χρονική παράταση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ρωτήθηκε για το αν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας δήλωσε ότι η εξόφληση των τελών είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου. «Θα δούμε αν θα δώσουμε παράταση. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα» για να συμπληρώσει, με αφορμή και το κλίμα των ημερών, ότι «είναι σαν τους κουραμπιέδες. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα και παρατάσεις στα τέλη κυκλοφορίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δοθεί παράταση διάρκειας από μία εβδομάδα μέχρι και ένα μήνα. Αυτό όμως δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από την Παρασκευή, καθώς παραδοσιακά η παράταση ανακοινώνεται την ημέρα που εκπνέει η προθεσμία .

Υπενθυμίζεται πως η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

  • ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
  • ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία. Μάλιστα με αφορμή ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί προς την ΑΑΔΕ, αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας που αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ έχει δηλωθεί ακινησία του οχήματος, πηγές προσκείμενες στην ΑΑΔΕ δήλωσαν ότι «εάν έχει δηλωθεί το όχημά εμπρόθεσμα σε ακινησία, ο ιδιοκτήτης να αγνοήσει το ειδοποιητήριο τελών κυκλοφορίας. Το ειδοποιητήριο αναρτάται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, μόνο στην περίπτωση που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην άρση της ακινησίας».