Skip to main content

Χρηματιστήρια: Υποτονικό το κλίμα στην Ευρώπη

Εξαιρετικά χαμηλός όγκος συναλλαγών και οριακές μεταβολές δεικτών χαρακτηρίζουν τις σημερινές συνεδριάσεις σε όσα χρηματιστήρια της Ευρώπης έχουν μείνει ανοιχτά. Και τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αφού Παραμονή Χριστουγέννων οι περισσότεροι επενδυτές είναι ήδη σε κλίμα διακοπών. 

Στις 10:35 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει πτώση 0,1% όσο ακριβώς και ο Stoxx 50 με τα blue chips της Ευρωζώνης. 

Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,1%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,1%. Και τα δύο χρηματιστήρια θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα. Οι περισσότερες αγορές μετοχών της Ευρώπης άλλωστε είναι κλειστές, όπως και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αργία ισχύει σήμερα και για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Νωρίτερα υποτονικό ήταν το κλίμα και στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Στο Τόκιο ο Nikkei έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (-0,05%) και ο Hang Seng στο Χονγκ με ελαφρά άνοδο (0,13%). Πτώση 0,69% σημείωσε ο Σύνθετος Δείκτης στη Σανγκάη. Κέρδη 0,44% είχε το Σίντνεϊ.  

Οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και στις αρχές του 2022 θα έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες, που έχουν αρχίσει να δέχονται ισχυρές πιέσεις από τον υψηλό πληθωρισμό. Η FED θα προβεί μέσα στο 2022 σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων. Η ΕΚΤ κινείται με πολύ πιο αργά βήματα και δεν προβλέπεται να λάβει την όποια απόφαση για αλλαγή στο ύψος των επιτοκίων μέσα στην επόμενη χρονιά. Ωστόσο θα τερματίσει το PEPP τον Μάρτιο κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί σημαντικά ο συνολικός όγκος των ομολόγων, που θα αγοράσει. 

naftemporiki.gr