Skip to main content

Ισπανία: Υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων η ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο

Η οικονομία της Ισπανίας ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ενισχυμένη από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. 

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,6% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, αναθεωρημένο από τις αρχικές εκτιμήσεις για 2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. 

Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο, σε αντίθεση με τη συρρίκνωση των προηγούμενων εκτιμήσεων.

Η Ισπανία παραμένει στη χειρότερη θέση μεταξύ των περισσότερων μεγάλων οικονομιών. Η υστέρησή της αντικατοπτρίζει την εξάρτησή της από τον τουρισμό και το πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία στα διεθνή ταξίδια. Η οικονομία της Ευρωζώνης από την άλλη πλευρά έχει σχεδόν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Πάντα γνωρίζαμε ότι η πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών δεν φαινόταν σωστή», δήλωσε η οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Μέλανι Ντεμπόνο. «Αφού όλοι οι περιορισμοί μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και ο τουρισμός άνοιξε ξανά», συμπλήρωσε. 

Οι επενδύσεις συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ της Ισπανίας. 

«Η οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της», είπε η Ντεμπόνο, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και οι περιορισμοί έχουν επιστρέψει. «Το τέταρτο και το πρώτο τρίμηνο δεν θα είναι τόσο καλά», εκτίμησε. 

Τα στοιχεία δημοσιεύονται μία μέρα ταφού το ΔΝΤ επαίνεσε την «πολύ επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού» της Ισπανίας, με περισσότερο από το 90% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Το ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για οικονομική ανάπτυξη στο 5,8% το 2022, από προηγούμενη εκτίμηση 5,7%. 

naftemporiki.gr