Skip to main content

Ισπανία: Διπλασιάζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό – Καθησυχάζει ότι δεν θα διαρκέσει

Η Τράπεζα της Ισπανίας υπερδιπλασίασε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να βλέπει ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, προβλέποντας ότι θα μειωθεί απότομα με «προσγείωση» πολύ κάτω από τον στόχο του 2% για την Ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα, η κεντρική τράπεζα αύξησε την Παρασκευή τις προοπτικές της για τις ετήσιες αυξήσεις τιμών στο 3,7% το 2022 και στη συνέχεια μείωσε ελαφρά την πρόβλεψη για το επόμενο έτος στο 1,2%. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά καθώς τα αυξανόμενα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας και οι διαταραχές του εφοδιασμού εξασθενούν, δείχνουν οι προβλέψεις.

Η Τράπεζα της Ισπανίας περιόρισε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της χώρας φέτος στο 4,5% από 6,3%, αποδίδοντας την υποβάθμιση στην επιτάχυνση του πληθωρισμού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ενώ η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 5,4% το 2022, οι αξιωματούχοι αναθεώρησαν την εκτίμησή τους για το πότε θα επιτευχθούν τα επίπεδα ανάπτυξης που σημείωνε πριν από την πανδημία, υπολογίζοντας πλέον ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα του πληθωρισμού», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ισπανίας Όσκαρ Αρς. «Από την επόμενη άνοιξη, εάν οι τιμές της ενέργειας υποχωρήσουν, όπως υπονοείται στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης, θα πρέπει να δούμε μια αξιοσημείωτη πτώση του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Ο Αρς σημείωσε επίσης ότι οι τιμές στην Ισπανία είναι πιο ευαίσθητες στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τους περισσότερες χώρες της στην περιοχή.

Η άνοδος του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε υψηλό 30 ετών στην Ισπανία και τα αντίστοιχα επίπεδα για όλη την Ευρωζώνη δοκιμάζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επιμένει ότι οι συνέπειές του δεν θα διαρκέσουν. Ενώ η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP, οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη δείχνουν επίσης ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιβραδυνθούν κάτω από τον στόχο τους.

naftemporiki.gr