Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Η δυναμική απογοήτευσε τους αισιόδοξους

Από την έντυπη έκδοση

* Η συμπεριφορά των αγοραίων δυνάμεων της Αθήνας αποκαλύφθηκε από την πρώτη ώρα της προχθεσινής συνεδρίασης και συνεχίστηκε χθες, έπειτα από μια συσσώρευση ως τις 11:30 μέσω πλάγιας κίνησης στα επίπεδα των 888 μονάδων. Το αποτέλεσμα ήταν πριν από τις 12:30 να εμφανιστεί κατώτερο στις 879,68, δηλαδή οκτώ μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα κίνησης στην πρώτη ώρα. Όταν συμπληρώθηκαν 18 εκατ. ευρώ και ένα δίωρο διαπραγμάτευσης, ο Γ.Δ. άρχιζε μια πλάγια κίνηση συσσώρευσης γύρω από τις 882 μονάδες. Το σημαντικό ήταν ότι με καλύτερο τζίρο, ενισχυμένο με την αξία των πακέτων, η αγορά είχε περάσει πάλι πέντε μονάδες κάτω από τον απλό ΚΜΟ200 ημερών, που ήταν στις 886,91 μονάδες. Εκπέμποντας μήνυμα φυγής από το ρίσκο, που στο ταμπλό είχε «μεταφραστεί» σε διπλάσιο πλήθος πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών, με τη σχέση 64/26 και 10 αμετάβλητες.

* Η διαφορά που εμφάνιζε η αθηναϊκή αγορά έναντι των υπολοίπων στην Ευρώπη ήταν το μέγεθος της μεταβολής, αλλά όχι το διάγραμμα, η πορεία δηλαδή του Γ.Δ. Εδώ και έξω οι αγορές άνοιξαν με ανοδικό χάσμα, αλλά αυτό για τον Γ.Δ. ήταν της τάξης του +0,05%, ενώ έξω έπιασαν με το «καλημέρα» το +0,4% και συνέχισαν για λίγο νευρικά ανοδικά για να κορυφώσουν στο πρώτο ημίωρο. Άρα και εδώ και στην Ευρώπη η διάθεση για ρίσκο εξασθένησε σύντομα. Στην Αθήνα, όμως, ο μέσος όρος από το +0,27%, που αντιστοιχούσε στο μέγιστο, πέρασε γρήγορα σε αρνητικό πεδίο. Ενώ οι δείκτες στην Κεντρική Ευρώπη άρχισαν την κατηφόρα από το +0,7% και στην εγγραφή του κατώτερου πρώτου μέρους είχαν περάσει σε αρνητικό πεδίο, αλλά με οριακές απώλειες, που γρήγορα την εξάλειψαν.

* Αντίθετα, οι απώλειες για τιμή κάτω των 880 μονάδων έδωσαν στην αγορά πτώση 0,93%. Με αποτέλεσμα η επάνοδος στις 884,69 στις 13:30 να αντιστοιχεί σε πτώση 0,4%. Ενώ την ίδια ώρα η μεταβολή του DAX, για παράδειγμα, ήταν +0,1%. Η νευρικότητα στα διεθνή και εδώ είχε ως αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να κλείσει στο -0,29% και ο DAX να χάνει την τελευταία ώρα της συνεδρίασης στη Φραγκφούρτη πάνω από 0,9%, με τον CAC στο -0,6% και όλους τους δείκτες της Wall Street σε πτώση! Οι επενδυτές, όταν πληροφορήθηκαν πως η αύξηση του Νοεμβρίου στις τιμές παραγωγού ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, θεώρησαν πως η Fed, που γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια την αύξηση των τιμών στην έξοδο των εργοστασίων, θα περάσει σε πολιτικές σύσφιγξης σήμερα.

* Η δυναμική απογοήτευσε τους αισιόδοξους, προβληματίζοντας τους συντηρητικούς. Για τους ιδιώτες επενδυτές οι μέρες της δόξας της ΑΤΤ λειτουργούν για αρκετούς σαν πρόσκληση για εγγραφή κερδών σε μικρό χρονικό ορίζοντα. Μένει να δούμε πώς και ποιους εξ αυτών θα δικαιώσει… το ταμπλό. Όσο θα διαρκεί η διαπραγμάτευση στην Αθήνα ο χρησμός της Fed δεν θα είναι γνωστός. Θα υπάρξει συνεπώς μια άτυπη εξαγωγή συμπερασμάτων μέσα από τη δυναμική των futures των βασικών δεικτών των αγορών της Νέας Υόρκης. Όσο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα συμπεράσματα από τις μελέτες στη Νότια Αφρική της ασφαλιστικής Discovery δείχνουν πως δύο εμβόλια της Pfizer παρέχουν προστασία 70% από την Όμικρον, για νοσηλεία σε νοσοκομείο, έναντι του 80% που ισχύει τελικά για το στέλεχος Δέλτα.   

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Δεν μπορεί να συμβαίνει μόνο σε μας! Ελπίζουμε να είναι αρκετοί όσοι αναρωτιούνται αν κυκλοφορούμε εμείς ανάμεσα σε «αυτούς» ή εκείνοι, σαν ακραίες εξαιρέσεις, βρίσκονται ανάμεσά μας χωρίς μια ταμπέλα στο κούτελο που να ειδοποιεί. Είτε για την ποταπότητα είτε για τη βαθιά διαστροφή που είναι βάση των ενεργειών τους. Αν θελήσουμε να απαντήσουμε στο γιατί πληθαίνουν τα φαινόμενα που προσβάλλουν διαχρονικά την έννοια του ανθρώπου, θα λέγαμε πως η καραντίνα, στην πρώτη φάση της πανδημίας, οδήγησε στην αυξημένη χρήση των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το κινητό έγινε δρόμος προς την κλειδαρότρυπα. Έτσι, ενώ με την καραντίνα εμφάνισαν σύνδρομα στέρησης οι… εφαψίες, διαμορφώθηκε πεδίο δόξας λαμπρό… για ηδονοβλεψίες. Ωστόσο, ανάμεσα στους «κανονικούς» χρήστες των γνωστών πλατφορμών υπάρχουν πολλοί που όταν ανακαλύπτουν τη σκοτεινή τους πλευρά, αποκαλύπτουν αδίστακτα προσωπικές στιγμές όσων κάποτε τους εμπιστεύθηκαν απόλυτα. Τα εκδικητικά πορνό τονίζουν ότι η βαρβαρότητα υπάρχει μέσα μας και ξεπηδά ανεξέλεγκτα. Γιατί το υπερεγώ υπηρετούν ζωώδεις συμπεριφορές.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης