Skip to main content

ΟΔΔΗΧ: Μεγάλη απήχηση στο swap ομολόγων

Σημαντική ανταπόκριση εξασφάλισε το πρόγραμμα ανταλλαγής ή εξαγοράς ομολόγων που προώθησε ο ΟΔΔΗΧ για τίτλους που είχαν μείνει εκτός του PSI του 2012, ενώ δεν συμμετείχαν ούτε στο swap του 2017. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού το ελληνικό Δημόσιο αποδέχθηκε ομόλογα αξίας 2,9 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2023 και το 2042.

Το πρόγραμμα αφορούσε ομόλογα συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ. Τελικά το Δημόσιο θα εξαγοράσει με μετρητά ομόλογα αξίας 1,1 δισ. ευρώ περίπου ενώ θα εκδώσει νέα ομόλογα ύψους 1,841 δισ. ευρώ για την ανταλλαγή.

Οι νέες εκδόσεις αφορούν ομόλογα με κουπόνι 2% και λήξη τον Απρίλιο του 2027, ομόλογα με κουπόνι 3,9% και λήξη το 2033 και ομόλογα με κουπόνι 4% και λήξη το 2037. 

Ο ΟΔΔΗΧ είχε επισημάνει ότι στόχος είναι η ευθυγράμμιση των όρων του ανεξόφλητου δημοσίου χρέους με τους συνήθεις όρους της αγοράς για κρατικούς εκδότες και η ομαλοποίηση της καμπύλης απόδοσης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης επιδιώκεται να διατεθεί στην αγορά περιορισμένος αριθμός σειρών τίτλων αναφοράς, οι οποίοι αναμένεται ότι θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ρευστοποίησης από τις υφιστάμενες σειρές προσδιορισμένων τίτλων.

«Η κίνηση θα προσθέσει ρευστότητα σε ορισμένα μέρη της καμπύλης απόδοσης και θα παρατείνει την μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους» σχολίασε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. 

Σημειώνεται ότι η προσφορά έληγε στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 17η Δεκεμβρίου. Τα οριστικά αποτελέσματα της προσφοράς αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα. 

naftemporiki.gr