Skip to main content

Μιανμάρ: Η «παράλληλη» κυβέρνηση στρέφεται στα stablecoins για να χρηματοδοτήσει την «επανάσταση»

Η «παράλληλη» κυβέρνηση της Μιανμάρ δήλωσε ότι θα επιτρέψει τη χρήση του μεγαλύτερου stablecoin στον κόσμο, Tether, ως επίσημου νομίσματος της χώρας, κάτι που θα διευκολύνει ενδεχομένως τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την πραγματοποίηση πληρωμών.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG), η οποία περιλαμβάνει φιλοδημοκρατικές ομάδες και όσους έχουν απομείνει από την κυβέρνηση της Μιανμάρ η οποία ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο, επιδιώκει να συγκεντρώσει κεφάλαια για την «επανάστασή» της για την ανατροπή της κυβερνώσας.

Η στρατιωτική χούντα έχει θέσει εκτός νόμου τη NUG και την έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικό» κίνημα.

Ο υπουργός της NUG αρμόδιος για τον προγραμματισμό, τα οικονομικά και τις επενδύσεις, Τιν Τουν Ναΐνγκ δήλωσε σε μια ανάρτησή του στο Facebook ότι η NUG θα αναγνωρίσει επίσημα το Tether, κάτι που, όπως είπε, θα επιτρέψει καλύτερες και ταχύτερες συναλλαγές.

Οι μεταφορές με το Tether γίνονται όπως με τα άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις κυβερνήσεις και άλλες αρχές να παρακολουθούν ή να αποτρέπουν τις πληρωμές.

Ωστόσο, η αξία του είναι επίσημα συνδεδεμένη με το αμερικανικό δολάριο και έτσι παραμένει σταθερή, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα κρυπτονομίσματα.

Η εταιρεία Tether έχει αγοραία αξία 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μετά από κριτική και υποψίες σχετικά με την αξία των περιουσιακών στοιχείων στα οποία βασίζεται το stablecoin, δημοσιεύει τακτικές εκθέσεις των ελεγκτών για τα αποθεματικά της.

Μετά το πραξικόπημα, το τραπεζικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Μιανμάρ βρίσκεται σε κρίση καθώς οι αντιπολιτευόμενες ομάδες προσπαθούν να καταπνίξουν τις προσπάθειες του στρατού να εδραιώσει την εξουσία του ενθαρρύνοντας τους πολίτες να μην πληρώνουν φόρους, καθώς και να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, σε μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής και μποϊκοτάζ των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον στρατό.

Εν τω μεταξύ, η NUG δεν έχει πρόσβαση σε κρατικά κεφάλαια και τον περασμένο μήνα άρχισε να πουλά ομόλογα, σε μεγάλο βαθμό σε υπηκόους της Μιανμάρ στο εξωτερικό για να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Τους μήνες που ακολούθησαν το πραξικόπημα, οι τράπεζες της Μιανμάρ είχαν έλλειψη ρευστότητας και το τοπικό νόμισμα, κιάτ, υποχώρησε περισσότερο από 60%.

Οι υποστηρικτές του Tether λένε ότι η χρήση του από την NUG υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα των μεθόδων πληρωμής που είναι δύσκολο να εντοπίσουν οι αρχές. Ωστόσο, τα stablecoins έχουν τεθεί υπό έλεγχο από τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, εν μέρει για τον ίδιο λόγο, καθώς φοβούνται ότι η ευρεία χρήση τους σε ένα μη ελεγχόμενο περιβάλλον θα μπορούσε να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω της σχετικής έλλειψης διαφάνειας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Aljazeera