Skip to main content

Ερντογάν: Τα επιτόκια θα πέσουν «αισθητά» μέχρι τις εκλογές

Πιστός δεσμεύτηκε να παραμείνει στην ανορθόδοξη πολιτική του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμμένει στη μείωση των επιτοκίων παρά την νομισματική κρίση στην οποία βυθίζεται η τουρκική λίρα και την εκτίναξη στα ύψη του κόστους ζωής.

Τα επιτόκια στην Τουρκία θα συνεχίσουν να πέφτουν, δήλωσε ο Ερντογάν, οραματιζόμενος μια οικονομία απαλλαγμένη από την εξάρτηση από βραχυπρόθεσμο ξένο συνάλλαγμα, που ευδοκιμεί από την τοπική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Τα φθηνότερο χρήμα θα ενισχύσει τη μεταποίηση, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα επιβραδύνει τον καταναλωτικό πληθωρισμό που τρέχει στο τετραπλάσιο του επίσημου στόχου του 5%, και το νόμισμα θα ενισχυθεί τελικά, υποστήριξε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT την Τρίτη.

Η Τουρκία δεν θα προσπαθήσει να προσελκύσει ροές κεφαλαίων που αφήνουν την οικονομία της στο έλεος του «καυτού χρήματος» ή επενδύσεων που μπορούν να αποσυρθούν γρήγορα, είπε ο Ερντογάν. 

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμος δεδομένου του ταχέως αυξανόμενου πληθωρισμού και της υποτίμησης της λίρας.

«Δεν υπάρχει γυρισμός από εδώ»

Τα Erdoganomics του έφεραν την τουρκική κεντρική τράπεζα σε δύσκολη θέση, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δήλωσαν ότι θα αξιολογούσαν τον τερματισμό των μειώσεων των επιτοκίων ήδη από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο,η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 28% της αξίας της από τότε που η τράπεζα ξεκίνησε τον τελευταίο κύκλο χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας το επιτόκιο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 15%.  

Η πίεση του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια, που αν και στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οδήγησαν σε μια πολύ ασυνήθιστη νομισματική κρίση την οποία οι Financial Times αποδίδουν στο πρόσωπο του Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι μετά την κατρακύλα τα λίρας την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν διέταξε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος.

«Η χώρα μας έχει φτάσει τώρα στο σημείο να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο και δεν υπάρχει γυρισμός από εδώ», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Μετά τις δηλώσεις του, η λίρα είδε μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας έως και 8,1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να φτάνει στις 13,9519  ανά δολάριο. Το πρωί «μάζευε» απώλειες και διαπραγματευόταν 0,3% ισχυρότερη.

Αναφερόμενος στην οικονομική δίνη στην οποία βυθίζεται η οικονομία της Τουρκίας παρασυρμένη από το όραμά του, είπε ότι η συνέχιση των παλαιών πολιτικών που βασίζονται σε «ψευδείς» υποθέσεις μόνο θα επιδεινώσει τα προβλήματα.

«Η πολιτική των υψηλών επιτοκίων που μας επιβάλλεται δεν είναι νέο φαινόμενο», συνέχισε. «Είναι ένα μοντέλο που καταστρέφει την εγχώρια παραγωγή και κάνει τον διαρθρωτικό πληθωρισμό μόνιμο αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Τερματίζουμε αυτό το σπιράλ», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο προγράμματα στήριξης που στοχεύουν στη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας για να μετριάσει τις βραχυπρόθεσμες αστάθειες, είπε ο τούρκος ηγέτης.

Οι ιδιωτικές εταιρείες θα λάβουν 50 δισ.  λίρες σε νέα δάνεια στο πλαίσιο ενός από τα προγράμματα που υποστηρίζονται από το Ταμείο Εγγύησης Πιστώσεων. Τα επιτόκια των δανείων θα είναι έως και 7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα της αγοράς, συμβάλλοντας σε μια εκτιμώμενη αύξηση 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας φέτος, είπε ο Ερντογάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg