Skip to main content

Σκηνικό ρευστοποιήσεων και πάλι στις αγορές

Βαθύ κόκκινο δείχνουν και πάλι τα ταμπλό στις ασιατικές αγορές, ενώ τα futures δείχνουν ότι ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street μετά το rebound της Δευτέρας θα ανοίξουν σήμερα με μεγάλες απώλειες. 

Οι ανησυχίες για τη Μετάλλαξη Όμικρον εντείνονται, μετά και τον συναγερμό που σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για εξάπλωσή της ανά την υφήλιο. Βαριά τη σκιά τους στις αγορές ρίχνουν και οι προειδοποιήσεις ειδικών ότι το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά, αφού όσο μένει ανεμβολίαστο ένα πολύ μεγάλο του ποσοστού πληθυσμού στην Αφρική ο ιός θα μεταλλάσσεται και θα δείχνει τα δόντια του. Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική και η επισήμανση του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19 ενδεχομένως να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη. 

Μιλώντας στου Financial Times, o Στεφάν Μπανσέλ προειδοποίησε επίσης ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να κατασκευάσουν νέα εμβόλια ευρείας κλίμακας που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένες παραλλαγές.

Yπό τις συνθήκες αυτές στo Xονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 2,13% και ο Nikkei 225 στο Τόκιο καταγράφει πτώση 1,65%. Ο βρετανικός FTSE 100 αναμένεται να ανοίξει με πτώση 83 μονάδων στις 6.957. Ο γερμανικός Dax προβλέπεται να κινηθεί 251 χαμηλότερα, στις 15.029 μονάδες και ο γαλλικός CAC40 να παρουσιάσει στην έναρξη της συνεδρίασης πτώση 114 μονάδων στις 6.662. Με απώλειες της τάξης των 492 στις 25.540 μονάδες αναμένεται να αρχίσει η συνεδρίαση και για τον ιταλικό FTSE MIB.

Στη Wall Street είχαμε απότομη «βουτιά» των futures. Εκείνα του Dow Jones δείχνουν πτώση του ιστορικού δείκτη κατά 424 μονάδες ή 1,21%, ενώ του S&P 500 δείχνουν πτώση 1,12% και του Nasdaq απώλειες περίπου 0,6%. 

naftemporiki.gr