Skip to main content

Ευρώ: Σε χαμηλά 6,5% ετών έναντι του φράγκου

Υπό ισχυρή πίεση βρίσκεται σήμερα το ευρώ, καθώς το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε αφρικανικές χώρες πυροδοτεί συναγερμό διεθνώς και ενισχύει τα σενάρια για επιστροφή των lockdown ανά την Ευρώπη. 

Η Κομισιόν πρότεινε ήδη να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για «μπλόκο» σε πτήσεις από χώρες του αφρικανικού νότου. Ο μεγάλος φόβος, ωστόσο, είναι πως αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, που ήδη έρχονται αντιμέτωπα με έξαρση κρουσμάτων και θανάτων και επαναφέρουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, θα καταφύγουν τελικά στο αυστριακό παράδειγμα του καθολικού lockdown. 

Μία τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να διατηρήσει σε ισχύ για πολύ ακόμη την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Ήδη τα πρακτικά της αποκαλύπτουν, όπως σημειώνει η Capital Economics, ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα έχουμε τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, που ανέφερε ότι η Φραγκφούρτη εξετάζει τρίμηνη παράταση του προγράμματος. Κάτι τέτοιο θα μετέθετε για αργότερα και τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

Οι εκτιμήσεις αυτές οδηγούν σε υποτίμηση το ευρώ. Σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει 6,5 χρόνια, έναντι του ελβετικού, με την ισοτιμία στο 1,044 φράγκα ανά ευρώ. 

naftemporiki.gr