Skip to main content

Μ. Σέφκοβιτς: Το νέο έτος θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για τη Β. Ιρλανδία

Οι συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους εμπορικούς κανόνες της Βόρειας Ιρλανδίας θα συνεχιστούν «πιθανότατα» το επόμενο έτος, δήλωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος για το Brexit της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς.

Ο Σέφκοβιτς είπε σε συνέντευξή του στο POLITICO ότι ήταν «μάλλον πολύ φιλόδοξος» όταν δήλωσε προηγουμένως ότι οι συζητήσεις για τα τελωνεία και τους ελέγχους τροφίμων ή τον ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

«Νομίζω ότι εάν υπήρχε η ξεκάθαρη πολιτική βούληση από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν», είπε. «Αλλά κοιτάζοντας πόσο προχωρήσαμε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, το επίπεδο λεπτομέρειας που θέλουν να συζητήσουν οι εταίροι μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξέρω ότι πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα πάντα πριν από το τέλος του έτους».

Οι δύο πλευρές διαφωνούν εδώ και μήνες σχετικά με τον τρόπο ελέγχου του εμπορίου μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά παραμένει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αποχώρησης για το Brexit που κατέληξαν και οι δύο πλευρές το 2019.

Ο Σέφκοβιτς τόνισε ότι ελπίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα μπορούσαν ακόμα να κάνουν «αποφασιστική πρόοδο αυτή την εβδομάδα» στο ζήτημα του εμπορίου φαρμάκων μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που θα «δημιουργούσε θετική ώθηση» για τις υπόλοιπες συνομιλίες.

Τα φάρμακα είναι ένα πιεστικό ζήτημα καθώς η περίοδος χάριτος για τους συνοριακούς ελέγχους και τις ρυθμιστικές εγκρίσεις για φάρμακα λήγει στο τέλος του έτους. Αν και η Βρετανία αποφάσισε να παρατείνει μονομερώς αυτήν την περίοδο χάριτος, υπάρχει κίνδυνος αβεβαιότητας και διαταραχής του εμπορίου για τα φάρμακα εάν και οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο Σέφκοβιτς προειδοποίησε ότι η de facto προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας ήταν στην πραγματικότητα αυτή την εβδομάδα, επειδή η ΕΕ θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να εφαρμόσει οποιαδήποτε πιθανή λύση.

Είπε ότι η Επιτροπή «πιθανότατα» θα πρέπει να ξεκινήσει τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες έγκρισης έως την επόμενη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι το παράθυρο ευκαιρίας για τη σύναψη συμφωνίας για τα φάρμακα πιθανότατα θα έκλεινε αυτήν την εβδομάδα.

Ο Σέφτσοβιτς είπε ότι θα ταξιδέψει στο Λονδίνο την Πέμπτη για να συναντήσει τον υπουργό Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Φροστ για συνομιλίες την Παρασκευή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico