Skip to main content

Οι χώρες της ΕΕ θέλουν μια «σκληρή γραμμή» απέναντι στη Βρετανία για τη Β. Ιρλανδία

Οι χώρες της ΕΕ ζήτησαν μια «σταθερή» απάντηση εάν η Βρετανία αναστείλει μονομερώς τους εμπορικούς κανόνες στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, προειδοποιώντας ότι άλλοι εμπορικοί εταίροι θα εξετάσουν προσεκτικά πώς αντιδρούν οι Βρυξέλλες σε μια τέτοια παραβίαση.

Σε μια συνάντηση την Τετάρτη, οι πρεσβευτές της ΕΕ δεν συζήτησαν ποια συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να λάβει το μπλοκ εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργήσει στις απειλές του να ενεργοποιήσει το Άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και να αναστείλει τους ελέγχους σε εμπορεύματα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει «στιβαρές, αναλογικές και νομικά ορθές» προτάσεις για αντίποινα, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους μετά τη συζήτηση.

Ο αρμόδιος για το Brexit της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι προετοιμάζονται εναλλακτικές λύσεις, αλλά προέτρεψε τα κράτη μέλη να «διατηρήσουν την ψυχραιμία» τους και να αποφύγουν να συζητήσουν απειλές σε αυτό το στάδιο, καθώς αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη «σοβαρή κατάσταση» με το Ηνωμένο Βασίλειο, είπαν διπλωμάτες.

Ωστόσο, αρκετές χώρες της ΕΕ τόνισαν ότι το μπλοκ πρέπει να λάβει σκληρή γραμμή εάν το Λονδίνο αναστείλει τους ελέγχους στη Βόρεια Ιρλανδία, προειδοποιώντας ότι «η απάντησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζεται και από άλλους εμπορικούς εταίρους», όπως είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ τόνισε μια παρόμοια ανησυχία: «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μας προσπεράσει και δεν αντιδράσουμε σωστά, κινδυνεύουμε άλλες χώρες όπως η Κίνα να βγάλουν ένα επικίνδυνο συμπέρασμα από αυτό – ότι μπορεί να μην είμαστε διατεθειμένοι να επιβάλουμε να τηρεί η μια πλευρά τις συμφωνίες μας», είπε ο διπλωμάτης αναφερόμενος στην επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας που ήδη δέχεται κριτική για αδύναμες διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι προειδοποιήσεις της ΕΕ έρχονται καθώς ο υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Φροστ προειδοποίησε τις Βρυξέλλες να μην λάβουν «μαζικά και δυσανάλογα αντίποινα».

Ο Σέφκοβιτς είπε επίσης στους πρεσβευτές ότι οι πρόσφατες συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση για την επίλυση των εμπορικών εντάσεων στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν «σοβαρά απογοητευτικές», σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους στην αίθουσα. Αυτές οι συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα και συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα, με τον Σέφκοβιτς να ταξιδεύει στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Φροστ την Παρασκευή.

Ο Σέφκοβιτς τόνισε ότι η ΕΕ έκανε μια «μεγάλη κίνηση» με συμβιβαστικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα και παραπονέθηκε ότι «δεν υπήρξε καμία κίνηση από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσαν διπλωμάτες. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο επέμενε σε επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία θα συνεπαγόταν απαιτήσεις όπως ο τερματισμός της εποπτείας του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) όσον αφορά το δίκαιο της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία. Η ΕΕ έχει απορρίψει τέτοια αιτήματα ως απαράδεκτα.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ, ο ίδιος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να αντιμετωπίζει την ηπειρωτική Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία ως μια οντότητα προκειμένου να δικαιολογήσει την αναστολή των εμπορικών ελέγχων. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι δυνατό επειδή το Λονδίνο συμφώνησε βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit ότι η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει μέρος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, η οποία απαιτεί ορισμένους τελωνειακούς ελέγχους και επιθεωρήσεις ασφάλειας τροφίμων για προϊόντα που προέρχονται από τη Βρετανία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ και ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Μπερντ Λανγκ θα ταξιδέψουν στη Βόρεια Ιρλανδία την Κυριακή και τη Δευτέρα για συνομιλίες με την περιφερειακή κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και την κοινωνία των πολιτών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico