Skip to main content

Χαμηλοί τόνοι στο Χ.Α.

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διανύοντας την τελευταία εβδομάδα του 2015, η οποία θα αποχαιρετίσει το ελληνικό χρηματιστήριο με ετήσιες απώλειες 25%.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10:59), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,12% στις 619,23 μονάδες, με τον FTSE να σημειώνει πτώση κατά 0,42% στις 180,83 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένος έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ανοδικά κινούνται 16 μετοχές, πτωτικά 15, ενώ οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,20% στις 45,02 μονάδες, με τις εξελίξεις στον κλάδο να καθορίζουν εν πολλοίς την πορεία του Χ.Α. Η Alpha Bank καταγράφει πτώση κατά 1,57% ενώ η Εθνική Τράπεζα σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,31%. Κέρδη κάτω του 1% σημειώνουν Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jumbo κινείται ανοδικά κατά 2% ενώ της Viohalco κατά 1,30%. Στον αντίποδα, πτώση 1,45% εμφανίζεται η μετοχή του ΟΠΑΠ και 0,69% της Ελλάκτωρ.  

Την ίδια ώρα, την πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ αναμένεται να εγκρίνει η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, η οποία θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18 Ιανουαρίου. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό κτήριο της τράπεζας, στην Αιόλου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο Mega, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα capital controls θα αρθούν ολοκληρωτικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία», σημειώνοντας ότι «το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο».

Υπογράμμισε πως καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds, διευκρινίζοντας πως αυτό που έχουν συζητήσει ορισμένες τράπεζες είναι η διαχείριση δανείων από τέτοιες εταιρείες. Επισήμανε ακόμη πως οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010 και πως όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για δάνειά τους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα.

Σημείωσε επίσης πως οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν για να ανταποκριθούν και να κάνουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της ΕΕΤ αναγνώρισε ότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τέθηκαν έπειτα από επιμονή των δανειστών αν και «κατά τη γνώμη της δεν ήταν αναγκαία». Αποσαφήνισε δε για μια ακόμη φορά ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

Όσοι έχουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να κάνουν ρυθμίσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα εργαλεία που υπάρχουν είναι το κούρεμα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η αλλαγή επιτοκίου, κλπ.