Skip to main content

Talk of the market: Η ατζέντα του ΕΣ, οι 19 CEOs και το «σήμα» της αγοράς

Συνέρχεται σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικό θέμα στην ατζέντα το ενεργειακό. Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μεταξύ άλλων θέματα που σχετίζονται με την πανδημία της νόσου Covid-19, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις τιμές της ενέργειας, τη μετανάστευση και το εμπόριο. Οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια θα βρεθούν, όπως είναι φυσικό, στο επίκεντρο ενώ αναμένεται να διερευνηθεί η πιθανότητα λήψης μέτρων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπό την πίεση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, οι επικεφαλής 19 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, έστειλαν επιστολή στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τις προτάσεις τους για τον χειρισμό της ενεργειακής κρίσης. Μεταξύ άλλων προτείνουν μείωση φόρων και εισφορών στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του πακέτου για την καθαρή ενέργεια, επιτάχυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ, επιτάχυνση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης όπως προβλέπεται από το πακέτο FF55 και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Mε ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών, μετά τη χθεσινή άνοδο, άνοιξαν οι συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών αγορών, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης. Πάντως οι αγοραστές δηλώνουν παρών, με τα εταιρικά κέρδη να δίνουν σήμα για επιλεκτικές αγορές μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, με επίκεντρο τη Wall Street. Θετικό κλίμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο χθες, με άνοδο του Γενικού Δείκτη για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,02%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 1,07% χάρης στην βίαιη αντίδραση τραπεζικών μετοχών και άλλων blue chips. Ενδεικτική ήταν η ανάκαμψη της Jumbo, με άνοδο κατά 2,3% στον απόηχο της ανακοίνωσης για έκτακτο μέρισμα. Το ενδιαφέρον πάντως στη συνεδρίαση είναι στην αξία των συναλλαγών που διπλασιάστηκε φτάνοντας στα 98 εκατ. ευρώ, καθώς και η άνοδος πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων. 

Οι σύμβουλοι – συντονιστές της προσφοράς της CPLP Shipping Holdings ανακοίνωσαν ότι το ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ σημείωσε υπερκάλυψη κατά 5,3 φορές, με τη ζήτηση να ανέρχεται στα 801,4 εκατ. ευρώ. Η τελική απόδοση καθορίστηκε στο 2,65%, δηλαδή στο χαμηλό όριο του εύρους απόδοσης 2,6-3,0%.

Η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική υπέγραψε για την έκδοση κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ύψους έως 5,3 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, κατά 100% θυγατρικής της στη Ρουμανία, SIDMA ROMANIA S.R.L.

Κόντρα στις αναδυόμενες προκλήσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ο όμιλος Jumbo προχωρά σε επιπλέον χρηματική διανομή μικτού ποσού 0,30 ευρώ ανά μετοχή σε δύο ισόποσες δόσεις των 0,15 ευρώ ανά μετοχή στις 26 Νοεμβρίου και στις 17 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Το συνολικό μικτό ποσό που θα έχει καταβληθεί στους μετόχους έναντι των κερδών της χρήσης 2021, ανέρχεται σε μικτό ποσό 0,77 ευρώ ανά μετοχή, προσαυξημένο κατά 25% σε σχέση με το 2020, το οποίο ανήλθε σε 0,615 ευρώ ανά μετοχή. 

Υπεγράφη χθες η σύμβαση για την έναρξη των έργων κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου, από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΚΤΕΡ, παρουσία του Δημάρχου Ραφήνας –Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς. Πρόκειται για τμήμα μίας από τις τέσσερις συνολικά εργολαβίες του έργου που θα αναμορφώσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Η προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ για δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης αρχών βιώσιμης ανάπτυξης αφορά συνολική επένδυση περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η Eλλάκτωρ ανακοίνωσε ότι ο Δημήτριος Μπάκος και ο Ιωάννης Καϊμενάκης αύξησαν τη συνολική συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στο 29,78% από 26,67%. Σημειώνεται ότι το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest BV στα τέλη Αυγούστου ήλεγχε το 29,85% των μετοχών της εταιρείας.

naftemporiki.gr