Skip to main content

Συγκρατημένη άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συγκρατημένη άνοδο εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» σε ένα θετικό νεύμα από το σημερινό EuroWorking Group, διατηρώντας παράλληλα, το βλέμμα τους σε Βερολίνο και Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,49% στις 630,96 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,55% στις 1.697,66 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 2,13 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 21 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και 14 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,29% στις 606,33 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 1,24%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,01% και η Alpha Bank κατά 0,56%. Η Eurobank από την πλευρά της, διατηρείται σταθερή στα 0,637 ευρώ/μετοχή, ενώ η Attica Bank εκτινάσσεται κατά 4,65%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Σαράντη εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,50% ενώ στο 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Grivalia Properties. Στον αντίποδα, η μετοχή του Ελλάκτορα διολισθαίνει κατά 3,60% και της Viohalco κατά 0,81%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται κατά 7 μονάδες βάσης στο 7,309%, του 3ετούς ομολόγου κατά 3 μονάδες βάσης στο 8,533% και του 2ετούς ομολόγου κατά 12 μονάδες βάσης στο 7,234%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην απογευματινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί το ζήτημα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και οι πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.  

Η Αθήνα προσδοκά ότι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα ανάψουν το πράσινο «φως» για την άρση του «παγώματος» της συμφωνίας για το χρέος, δίνοντας την έγκρισή τους στην εφάπαξ καταβολή του βοηθήματος στους συνταξιούχους και στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ως πιστωτικά αρνητικά (credit negative) αποτιμά ο oίκος αξιολόγησης Moody’s την αναζωπύρωση της διαμάχης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το «κλείσιμο» της β’ αξιολόγησης. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι νέες εντάσεις προμηνύουν τον πιθανό εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος βοήθειας. Σημειώνεται ότι ο Moody’s παρέχει στο ελληνικό κρατικό ομόλογο την αξιολόγηση «Caa3» με «σταθερό» outlook.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, δίχως αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Πουλόπουλο, να εξακολουθεί να ασκεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου (CEO).  Το δ.σ. εξέφρασε μάλιστα, «την ικανοποίηση και την πλήρη υποστήριξή του στο πρόσωπο του κ. Πουλόπουλου, καθώς και στην εκτελεστική ομάδα της τράπεζας, η οποία διαθέτει αποδεδειγμένη, μακρά εμπειρία».

Στη διεθνή ειδησεογραφία, οι επενδυτές διαβλέπουν αναβίωση του κλίματος ανασφάλειας σ’ όλη την Ευρώπη, μετά την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να σκοτωθούν και ακόμη 45 να τραυματιστούν. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε γκαλερί. «Δεν ξεχνάμε το Χαλέπι» φέρεται να φώναξε ο δράστης, ο οποίος ήταν αστυνομικός εκτός υπηρεσίας.

naftemporiki.gr